Paul Beker (links) gaat Chris van de Ven opvolgen
Paul Beker (links) gaat Chris van de Ven opvolgen Foto:

Paul Beker neemt geleidelijk aan takenpakket van Chris van de Ven over

Algemeen

DUIVEN - In verband met het oog op het toekomstig pensioen van Chris van de Ven stelt het bestuur van SHO De Ogtent Horsterpark alvast een opvolger aan. Paul Beker, met wie Chris vele jaren heeft samengewerkt, zal vanaf 2023 geleidelijk aan het kleurrijke takenpakket overnemen in de aanloop naar een nieuw hoofdstuk voor Duivense culturele cohesie.

Door Ted Prost

Wie aan Duiven denkt, denkt onmiddellijk aan het karakter van het dorp. Chris van de Ven is sinds zijn aanstelling bij het CCOG in 2000 consequent bezig geweest met het verstevigen van de onderlinge solidariteit in de vorm van evenementen en activiteiten. Toch, na jaren hard werken, is bij Chris het kwartje gevallen: “Ik ga uiteindelijk een opvolger nodig hebben.” Chris, directeur van onder andere Cultuurcentrum De Ogtent en het Horsterpark, zal zijn rijke takenpakket overdragen aan Paul Beker. “Waar ik mij stiekem altijd een beetje een vreemdeling heb gevoeld, is Paul écht verbonden met Duiven”, deelt Chris mee. Vanaf 2023 zal Chris geleidelijk aan zijn werkzaamheden overdragen, waarbij hij Paul alle ruimte laat om zijn eigen invulling te geven aan de markante rol binnen deze eigenzinnige organisatie.

Een markante rol

“Een spin in het culturele web”, zo omschrijft Chris zijn huidige baan. De functie van directeur van de culturele agglomeratie, bestaande uit Theepaviljoen en Kinderboerderij Horsterpark, Cultuurcentrum De Ogtent en Café Bij de Buren, is een veelzijdige taak. “Niet alleen hebben wij onze gasten en bezoekers om te verzorgen en te voorzien van onbetaalbare herinneringen, maar zeker onze werknemers en bijzondere cliënten zijn van enorm belang”, vertelt Chris. De stichting kenmerkt zich door een unieke aanpak in het betrekken van medewerkers met een beperking. Onder het mom: ‘bijzonder waar het moet, gewoon waar het kan’, streeft de stichting maatschappelijk werken te versmelten met het alledaagse; iedereen staat hier op gelijke voet! Gelijkheid in behandeling is een belangrijk aspect: “Tegen een burgemeester praat je hetzelfde als tegen een van onze cliënten”, deelt Chris ferm.
Paul beaamt dit onmiddellijk: “Alle mooie faciliteiten binnen deze stichting staan als een huis, zelfs tijdens de coronacrisis is de organisatie gezond gebleven en kunnen wij stabiel de toekomst tegemoet”, zegt hij. Hij vervolgt: “De belangrijkste taak is om de menselijke maat te blijven waarborgen en te zorgen dat iedereen zich verbonden kan voelen en deel kan nemen aan al onze activiteiten.”

Van commercie naar cohesie

“Betrokkenheid blijft”, vertellen de beide heren eenstemmig. “Werken voor een cultureel bolwerk als deze, is werken als met familie”, vertelt Paul zo trots als een pauw. “Ik ben op veertienjarige leeftijd al nauw betrokken geraakt bij het reilen en zeilen van het toenmalige CCOG, dat was voor mij zóveel meer dan enkel een bijbaan.”
Paul straalt als hij zijn bewondering voor het Duivens cultureel landschap toelicht: “Alle activiteiten van volleybal tot kermis worden gekenmerkt en verbonden door het plezier dat mensen samen beleven en het verenigingsleven is daar natuurlijk onderdeel van.” Waar Paul jaren onderdeel is geweest van verschillende lokale verenigingen en initiatieven, wil hij nu zélf het gastheerschap op zich nemen. “De afgelopen twaalf jaar heb ik met passie gewerkt vanuit een verscheidenheid aan sales- en marketingfuncties voor een drankimporteur en -distributeur,” legt Paul uit, “ook al heb ik uit werken in de commerciële sector ontzettend veel voldoening gehaald, ik kijk ontzettend uit naar werken in de publieke sector waar het rendement op geluk en blijdschap zo ontzettend groot is.” Dit laatste wordt beaamd door Chris, uren kan hij vertellen over zijn jarenlange ervaringen. “Ik ben zelf een horecaman van niets,” grapt hij, “maar de horeca-ervaring van Paul maakt dat hij zeker op dat vlak veel waarde zal toevoegen, daar heb ik alle vertrouwen in.”
“Ik kan niet wachten om dit culturele complex nu vanuit andere ogen te bekijken,” beklemtoont Paul, “het is én blijft een grote eer.”

Bijzonder vooruitzicht

Voor Chris betekent dit dat zijn welverdiende pensioen langzaam in zicht komt en een last van zijn schouders gaat vallen. Maar zal hij zich geheel onttrekken aan de samenleving om als kluizenaar tot rust te komen in het bos? “Absoluut niet,” antwoordt Chris stellig, “zeker voor HOPE XXL zal ik actief blijven en anders weet men ondertussen wel dat ik altijd ideeën in de pijplijn heb zitten”, lacht hij. Toch is deze overdracht, voor zowel Paul als Chris, een bijzonder vooruitzicht. Paul zit vol inspiratie om het mooie te waarborgen en de organisatie te verrijken waar hij kan, terwijl Chris zich lekker maakt om meer tijd met zijn kleinkinderen door te brengen.