Afbeelding

Bespaar op je energierekening met rolluiken op maat

Algemeen

Met de juiste raamdecoratie kun je aardig wat geld besparen op je energierekening. Er bestaat namelijk veel isolerende raamdecoratie, waarmee je woning beter op temperatuur kan blijven en je minder de verwarming aan hoeft te zetten. De warmte kan in een geïsoleerd huis beter worden vastgehouden en het kost minder moeite en energie om de ruimte te verwarmen. Met rolluiken kun je besparen op je energierekening. In dit artikel leggen we uit hoe dat werkt en wat er nog meer mogelijk is om energie te besparen. 

Hoe kun je besparen met rolluiken?

Rolluiken worden aan de buitenkant van je woning gemonteerd. Vanuit binnen kun je met een koord of afstandsbediening de rolluiken besturen en bepalen hoe hoog ze hangen. Heb je de rolluiken volledig uitgerold voor het raam? Dan ontstaat er een soort luchtlaag tussen het raam en het rolluik. Met die luchtlaag wordt er een isolerende werking in gang gezet. De warmte of kou van buiten komt niet direct op het raam en heeft zo minder invloed op de temperatuur in huis.

Aangezien een rolluik erg verduisterend is zijn er weinig kiertjes. Dit is ook goed voor de privacy. Op het gebied van isolatie zorgt de verduisterende functie ervoor dat er weinig beweging in de luchtlaag mogelijk is. Dat maakt de isolatie effectiever. Op die manier hoef je binnen minder snel de verwarming aan te zetten als het buiten koud is en blijft je huis in de zomer eerder koel. Dat scheelt dus energiekosten. Wil je rolluiken buiten? Kijk dan eens bij Inhuisplaza.

Alternatieve opties

Naast rolluiken zijn er nog meer opties om uit te kiezen. Rolluiken zijn niet het enige type raambekleding met een isolerende werking. Ook voor binnen zijn er mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan plisse gordijnen of rolgordijnen.

Plisségordijnen

Met plisségordijnen worden de geplooide gordijnen bedoeld die aan het raamkozijn worden bevestigd. Plisse gordijnen zijn op meerdere manieren verstelbaar. Daarnaast bestaan ze vaak uit twee lagen stof voor een effectieve isolerende werking. Net als bij de rolluiken ontstaat er daardoor een isolerende luchtlaag tussen het raam en het plisségordijn. Daardoor neemt de isolatiewaarde van je ruit toe en kun je aardig wat geld besparen op je energierekening.

Rolgordijnen

Bij rolgordijnen is dit ook het geval. Die zijn zelfs verkrijgbaar in een stof met reflecterende aluminium coating. Daardoor wordt het licht van de zon weerkaatst en heeft ook de warmte van buiten minder invloed. Bovendien zijn rolgordijnen er ook nog in een dubbele variant. Dan heb je twee lagen achter elkaar. Ook dit draagt bij aan het besparen op je energierekening, omdat de twee lagen zorgen voor meer isolatie.