Sabrine schildert vanaf 2010
Sabrine schildert vanaf 2010

Kunstenaar Sabrine Swanenberg leert cursisten hun eigen manier van verbeelden ontdekken

Algemeen

DUIVEN - Als je iets na wilt leren schilderen ben je bij Atelier Landfort op het verkeerde adres. Sabrine Swanenberg, kunstenaar en eigenaar van het atelier aan de Landfortallee 4 in Duiven wil haar cursisten leren om op hun éigen manier te schilderen. 

Door Alie Engelsman

Sabrine woont in Duiven, is getrouwd, heeft drie volwassen kinderen, een kleindochter van vijf maanden en er is een kleinzoon onderweg. Ze werkte tot 24 maart als opleidingsadviseur bij Entrea Lindenhout. Sabrine schildert vanaf 2010, het werd een uitlaatklep voor haar. Naast het plezier in schilderen vindt ze tijd besteden aan haar gezin erg belangrijk. Om meer tijd te hebben voor haar passies gezin en schilderen besloot ze eind vorig jaar haar baan op te zeggen. “Wel spannend, want mijn baan geeft me structuur, een sociaal kader en een vaste basis. Ik ga dat nu loslaten, maar ik verwacht dat ik daar hele mooie dingen voor terug krijg.”

Sabbatical

Het idee om van schilderen haar beroep te maken kreeg Sabrine tijdens een sabbatical. In 2015 vertrok ze samen met een collega drie maanden naar een Indonesië om kinderen die na schooltijd werden opgevangen les te geven. Ze deed dit vanuit de Schols Foundations, een initiatief van haar buurman. “Ik had nog nooit les gegeven aan zulke jonge kinderen en ik dacht ‘dat kan ik helemaal niet’, maar volgens de buurman ging het om ‘gewoon’ lekker tekenen en schilderen met deze kinderen. En dan redeneer ik maar zoals Pippi Langkous: ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan’. Het was een prachtig project. Samen met de kinderen hebben we het hele terrein opgefleurd met een kleurrijke muur.” Toen Sabrine terugkwam was ze in de ban van het schilderen en het lesgeven en wilde ze daar meer mee gaan doen. Samen met haar man verbouwde ze een deel van de garage tot een atelier, een mooie lichte ruimte om te schilderen en om les te geven aan geïnteresseerden. Ze kreeg een nieuwe baan, als opleidingsadviseur, waarin ze veel voldoening vond, maar de laatste jaren begon de combinatie te knellen en werd de drang om zich aan de kunst te wijden groter.

Inspiratieopdrachten

Ondertussen volgde Sabrine opleidingen. Een jaar lang reed ze op en neer naar Academie Filarski in Schijndel en ontdekte ze de filosofie van schilderen vanuit je eigenheid. “Marian Filarski is een heel inspirerende docent. Door middel van inspiratieopdrachten leerde ze me om mijn eigen pad te vinden in de schilderkunst. Het hoeft niet allemaal perfect te zijn. Filarski werkt vanuit de Japanse Wabi Sabi filosofie. Je kent bijvoorbeeld vast die keramieken schaaltjes wel, waarin barstjes zitten. Door deze scheurtjes met goud in te leggen ontstaat er een nieuw mooi object. Wabi Sabi staat ook voor loslaten van perfectie, in feite voor de schoonheid van de imperfectie. Je leert op een andere manier kijken, niet alleen naar kunst, maar ook naar je eigen leven. Ik vond het waanzinnig leuk om op deze manier bezig te zijn. Ik wilde dat ook graag aan andere mensen leren. Mijn passie om mensen te helpen op hun pad van ontwikkeling en deze visie op schilderen bleek een perfecte combinatie voor mij.” Na deze opleiding in Schijndel volgde Sabrine daar nog een online kunsttraject. Een jaar lang werkte zij aan haar Kunstdossier. In 2017 startte ze zelf met het geven van workshops en werd Atelier Landfort een feit.

Uit comfortzone

In de lessen die Sabrine geeft gaat het vooral om het proces. “Ik vind het belangrijk dat mensen op hun eigen manier gaan verbeelden. Het gaat niet om het naschilderen. Ik stimuleer mensen om los te laten, uit hun comfortzone te komen. Meer lef en durf! Veel mensen vinden het eng, zo’n wit doek. Papier is iets minder spannend. Daarom gebruiken we dat meestal. Vaak stel ik voor om eerst ergens een lijntje te zetten of een achtergrondkleur aan te brengen. Dan is het papier of doek niet meer zo wit. Ik leg ook uit dat ze elk moment opnieuw kunnen beginnen. We werken met acrylverf, dat is weer van het doek af te spoelen of over te schilderen. Je hoeft niet bang te zijn om fouten te maken. Zo is het ook in het leven. Ik daag deelnemers uit om eens iets anders te proberen. Je kunt een plantenspuit gebruiken, kleuren in elkaar laten overvloeien of op een andere manier te experimenteren, te spelen.” Natuurlijk komen de basistechnieken tijdens de lessen ook aan de orde. Kennis over zaken zoals compositie, kleurenleer, materiaalgebruik is ook nodig om aan de slag te kunnen. “Ik werk met inspiratieopdrachten. De een pikt dat makkelijker op dan de ander. Soms zie je mensen denken: hoe moet ik zoiets aanpakken. Anderen gaan er gewoon mee aan de slag. Kinderen en jongeren zijn daarin onbevangener. Zelf leer ik ook van mijn cursisten. Zo betrapte ik me er wel eens op dat ik te makkelijk antwoord gaf op een vraag als: ‘Wat moet ik nu doen, rood of blauw gebruiken?’. Nu realiseer ik me dat ze dat zelf moeten ondervinden en dat ik vooral begeleid zodat ze die keuze zelf kunnen maken.”

Nieuwe ideeën

In haar atelier is ruimte voor vijf cursisten. Op dit moment geeft Sabrine op de maandag- en woensdagavonden haar lessen. De inspiratielessen voor dit seizoen zitten er bijna op. In september start het nieuwe seizoen. Nieuw zijn dan de verdiepingslessen, voor de cursist die al wat ervaring heeft. Daarnaast organiseert Sabrine een aantal interessante workshops, zoals ‘Loskomen van perfectie’ en ‘Expressief experimenteren.’ Sabrine: “Het werken in groepjes levert veel op. De cursisten inspireren elkaar. Ik maak een whatsapp-groep aan voor de deelnemers, waarop we kennis, ervaringen en werken kunnen delen. Dat is een mooie manier om de mensen met elkaar in contact te houden.” Sabrine zit vol ideeën voor nieuwe workshops. Ze vindt het heerlijk om, via haar passie voor schilderen, andere mensen mee op reis te nemen op hun eigen pad van creatieve ontwikkeling.

Informatie: http://atelierlandfort.nl

"Ik stimuleer mensen om los te laten, uit hun comfortzone te komen. Meer lef en durf!"