De bonte verzameling circusartiesten weerspiegelt het onbekende volk van de andere kant van de dijk (Foto: Jeanet Hacquebord)
De bonte verzameling circusartiesten weerspiegelt het onbekende volk van de andere kant van de dijk (Foto: Jeanet Hacquebord)

Theatrale muziekwandeling in en rondom Groessen vertelt levenscyclus van de bewoners

Algemeen

GROESSEN - In oktober 2020 liepen ruim 450 mensen de theatrale muziekwandeling Circado, toen in het teken van het verdronken dorp Leuven. Ondanks, of misschien wel dankzij corona, was Circado een succes. In kleine groepen konden mensen genieten van korte, vaak muzikale, voordrachten die ze her en der in het landschap tegen kwamen. Op 28 en 29 mei is er een compleet nieuwe Circado in en rondom Groessen.

Door Alie Engelsman

Ook in 2022 is wethouder Gemma Tiedink ambassadeur van Circado. Ze hecht veel waarde aan het verbinden van plaatselijke muzikanten en acteurs via de theatrale muziekwandeling. Op 28 en 29 mei zal Circado nog grootschaliger zijn dan de eerste editie. Er spelen meer lokale verenigingen mee in het theaterspel, waaronder drumfanfare Gilde St. Remigius en de muziekverenigingen Excelsior en St. Andreas. Voor zangers van de popkoren Repeat en Look who’s Singing is een podium weggelegd in de scènes ‘Verlaten verleden’ en ‘Door de tijd’. Dansers van Swaabaa Movements en vendeliers van Schutterij EMM Groessen beelden ravottende kinderen uit. Acteurs van Musicalvereniging PIT en toneelvereniging Das Mooi flaneren in de scènes ‘Wie gaat die blijft’ en ‘Dijkvolk’. De Kwintetters en de Alpenhoorns spelen in de scène ‘Leegte’.
Jeanet Hacquebord, organisator van Circado via het bureau P22: “De route zelf is op verschillende punten echt helemaal anders. We hebben alle teksten en muzieksegmenten opnieuw gemaakt. Het Rivierlied, dat in 2020 speciaal voor Circado is gecomponeerd, komt terug als een rode draad, een gevoel van herkenning. Het lied wordt in nieuwe verrassende arrangementen gespeeld door onder andere de fanfare en het orkest. Waar in 2020 het verdronken dorp Leuven centraal stond en de wandeling door het landschap verschillende losse elementen toonde, zal in de nieuwe Circado een duidelijke verhaallijn te zien zijn, beleefd door een personage. Via het thema ‘aankomen, blijven, vertrekken’ wordt de levenscyclus van de bewoners van dit gebied neergezet in acht speelse scenes.”
Het spel begint met de tekst: ‘Ik ben geboren in een stenen huis daar verderop, in een van de straten die uitkomen op de kerk’. De sfeer van nostalgie, de achterblijvers en nieuwe situaties, vertrekkende mensen, samenvoeging van dorpen, nieuwe bewoners, wordt intrigerend neergezet via een reis door de tijd en door het prachtige landschap. ‘Oma bleef het liefst zo dicht mogelijk bij huis, waar ze het kende, op de plek die geen verrassingen voor haar had…’ zo begint een van de teksten uit de scène Dijkvolk. De bonte verzameling van circusartiesten op de Leuvensedijk weerspiegelt het onbekende volk, de buitenstaanders, de mensen van de andere kant van de dijk, die oma niet kent. Jeanet: “Bijzonder wordt ook de scène waarin de middelbare leeftijd wordt neergezet, via spelende kinderen van vroeger en van nu. Hoogtepunt van de muzikale wandeling is het finalestuk van The New Big Band 7 uit Zevenaar bij de kerk van Groessen.”
De regie is dit jaar in handen van Kirsten Botthof. Daarnaast werkten Kir Robben, Eef van Breen, Renée van Marissing en Stathis Elio mee aan de productie van P22.

Meer informatie en kaartjes reserveren: https://duiven.circado.live/