Huub Hieltjes (rechts): "Ik ken je als een zeer betrokken en deskundig wethouder"
Huub Hieltjes (rechts): "Ik ken je als een zeer betrokken en deskundig wethouder"

Ineke Knuiman stopt na twintig jaar als wethouder van gemeente Duiven

Algemeen

DUIVEN - Ineke Knuiman (62) heeft tijdens de raadsavond op dinsdag 10 mei de Erepenning van de gemeente Duiven ontvangen. Zij ontvangt deze hoge gemeentelijke onderscheiding voor haar jarenlange inzet en taakuitvoering, met name op het gebied van onderwijs, zorg en het sociaal domein.

Een stukje historie: de Groessense komt in 1990 in de gemeenteraad voor Lijst Groessen. In 1994 wordt ze wethouder, tot 2006. Na de gemeenteraadsverkiezingen in 2006 belanden de coalitiepartijen Lijst Groessen, VVD en Gemeentebelangen in de oppositie. Ineke Knuiman wordt raadslid en combineert deze job met een baan als coördinator van een regionaal antiverslavingsproject. Acht jaar later keert ze terug als wethouder voor Lokaal Alternatief, de fusiepartij van Lijst Groessen en Gemeentebelangen. Tot nu. Na twintig jaar als wethouder van de gemeente Duiven vindt ze het welletjes. Burgemeester Huub Hieltjes sprak mooie woorden tijdens de raadsvergadering: “Ineke, ik ken je als een zeer betrokken en deskundig wethouder met een groot netwerk binnen en buiten de gemeente. Je bent oprecht geïnteresseerd in mensen. Steeds vond je mogelijkheden om bij te dragen aan het welzijn van de inwoners. Je had een flinke portefeuille met een zware opgave, waaronder de decentralisatie van het sociaal domein. Ik ken je als rustig en zakelijk, maar soms merkte ik dat zaken jou raken, bijvoorbeeld als de bouw van een school vertraagt. Je bent iemand die in de raad veel voor elkaar heeft gekregen. Soms ergerde je je er wel eens aan dat er drie keer gedebatteerd moest worden over 500 euro voor de voedselbank, maar de andere keer kreeg je een besluit van miljoenen voor herbestemming van scholen zonder problemen unaniem door de raad. Je bent loyaal, ook als collega in het College. Je verdedigde zaken, maar soms dacht je achteraf ‘misschien kan het nog anders’ en dan zocht je naar oplossingen. Bijvoorbeeld recent over de ventilatiesystemen bij het Candea College. Je legde dan uit waarom de gemeente niet bijbetaalt en vervolgens ging je toch kijken of er toch ergens een oplossing voor dit maatschappelijke probleem gevonden kan worden. Je hebt veel successen geboekt en erkenning gekregen. Zoals in 2006, toen je Lid in Orde van Oranje Nassau werd. Daarna ben je je blijven inzetten en de gemeenteraad heeft dat erkend. Daarom krijg je de hoogste gemeentelijke onderscheiding.”

Straat of plein

Partijgenoot Gemma Tiedink sloot zich aan bij deze loftuitingen: “Na een lintje en een Erepenning ontbreekt eigenlijk alleen nog maar een straat, of een plein met jouw naam. Maar in de gemeente Duiven moet je daarvoor eerst dood zijn. Nu hopen we natuurlijk dat dat nog heel lang mag duren. Maar ondertussen zijn we al wel aan het nadenken wat het zou moeten worden. We weten in ieder geval zeker dat het dichtbij een school moet zijn vanwege jouw hart voor het onderwijs. Het moet ook geen prestigieuze brug, ring of een viaduct worden, want Ineke let op de centen. Beter is een ontmoetingsplein. Maar dan niet met teveel bankjes. Er moet wel wat te doen zijn. Want Ineke houdt van bewegen, er moet gewerkt worden. Maar nogmaals, we hopen dat het nog heel lang duurt tot het zover is. Ineke, dank je wel voor alles wat je voor de gemeente Duiven hebt gedaan.”
Ineke Knuiman had het laatste woord: “Ik heb een mooie tijd gehad. Ik heb op een goede manier kunnen samenwerken met de gemeenteraad. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat we het altijd met elkaar eens waren. Dat hoeft ook niet. Respect en waardering voor elkaar zijn mijns inziens veel belangrijker. Graag wil ik de nieuwe gemeenteraad heel veel succes wensen. Er komt veel op u af. Mijn tip: probeer taken zoveel mogelijk te verdelen binnen uw partij. En als u er echt niet uitkomt, informeer via de griffie bij de betrokken ambtenaar. En in sommige situaties is het ook fijn om betrokken inwoners te spreken. Gemeenteraad en college, heel erg bedankt voor de Erepenning.”