Nico de Bruin
Nico de Bruin

Duivense duizendpoot spant zich al twintig jaar in voor de Roefeldag

Algemeen

DUIVEN - Nico de Bruin is al twintig jaar actief voor de Roefeldag in Duiven, waarvan de laatste vijftien jaar in het comité. “Ik blijf het leuk vinden.”

Door Dena van Dijk

Nico is geboren in 1961 in Arnhem, maar woont nu al 31 jaar met veel plezier in Duiven. Na ongeveer vijf jaar meehelpen werd hem gevraagd om in het roefelcomité te komen. Nu werkt hij als penningmeester, onderhoudt hij de website, bezoekt hij bedrijven, is hij de contactpersoon van de chauffeurs en maakt hij de mappen voor de chauffeurs, samen met zijn vrouw Mirjam. Hierin staan de bedrijven die meedoen en welke routes er moeten worden afgelegd. Hij is ook één van de chauffeurs. “Toen ik net begon reed ik in het eerste jaar maar een halve dag, maar daarna ben ik vrij gaan nemen van mijn vaste baan om de hele dag rond te rijden.”
Het Roefelcomité bestaat uit zeven vaste mensen. Daarnaast helpen er ook nog mensen op de dag zelf en achter de schermen werkt er nog iemand aan de database. Op de Roefeldag zelf rijden dertig chauffeurs en op de locatie helpen nog een enkele vrijwilligers mee. Na de Roefeldag heeft het comité nog een evaluatie. In oktober begint het plannen van de volgende Roefeldag. Tijdens de eerste vergadering wordt een jaarplanning gemaakt en komen ze ongeveer eens per maand bij elkaar. Wanneer de Roefeldag dichterbij komt wordt de vergaderfrequentie verhoogd.
Het idee van de Roefeldag is dat kinderen mee kunnen lopen bij bedrijven. Bij sommige bedrijven krijgen de kinderen alleen een rondleiding, maar dat gebeurt amper. “Ze gaan vaak die dag echt alles doen wat een werknemer op een dag ook zal doen,” vertelt Nico, “op deze manier komen de kinderen echt te weten hoe het is om deze baan te hebben.” De Roefeldag is dit jaar op 2 juli.
Er hebben zich dit jaar helaas minder kinderen aangemeld en er zijn ook minder bedrijven die meedoen. “Door corona werden bij bedrijven mensen ontslagen, daarom hebben ze geen tijd of medewerkers om groepjes kinderen te ontvangen”, vertelt Nico. Omdat de Roefeldag twee jaar niet is doorgegaan was er ook te weinig bekendheid bij de kinderen. Er werd natuurlijk niet verteld hoe het roefelen was door oudere broers of zussen. De samenstelling van de groepen die meedoen is nu anders. Normaal doen groep vijf tot en met zeven mee en kan groep 8 eventueel meedoen, als er nog genoeg plek is. Omdat het roefelen de afgelopen twee jaar niet is doorgegaan doen dit jaar groep zes tot en met acht mee, zodat ook de leerlingen uit groep 8 de kans krijgen een keer mee te roefelen.

Aanmeldformulieren

De inschrijving voor de Roefeldag dit jaar is al gesloten, maar wie aankomend schooljaar in groep 5, 6 of 7 zit, kan volgend volgend jaar weer meedoen. Een paar maanden voordat de Roefeldag is worden de aanmeldformulieren naar de basisscholen in Duiven gebracht. Daarna gaat het inschrijven op de website open tot de meivakantie. “Je kunt je aanmelden met een groepje van maximaal zes kinderen en een begeleider.”