Wie wordt de opvolger van Arwin Klein Gunnewiek?
Wie wordt de opvolger van Arwin Klein Gunnewiek?

Loo in de ban van kermis van 20 tot en met 23 augustus

Algemeen

LOO – Wie wordt na drie jaar de opvolger van Arwin Klein Gunnewiek? Het antwoord op de belangrijkste vraag tijdens de Loose kermis valt op maandagmiddag tijdens het koningsschieten. Met het honderdjarig bestaan van schutterij Willem Tell in 2023 in het verschiet, staan de gegadigden voor het koningsschot in de rij.

“Er barst op maandag een echte strijd los om onze koning Arwin Klein Gunnewiek op te kunnen volgen”, zegt voorzitter Albert Booltink van Willem Tell. Als koning de zaal binnengedragen worden noemt penningmeester Willem Eijkels het allermooiste moment van de kermis. “Bij veel schutterijen heb je dat helemaal niet in de gaten, iedereen gaat gewoon door, maar bij ons wel. De muziek stopt, dat is echt jouw moment.” Arwin Klein Gunnewiek kan het beamen. De 55-jarige inwoner van Loo ging in 2019 vol voor het koningschap. “Mijn vader is ook ooit koning geweest, niet in Loo, maar in zijn dorp. Ik ben lid van de schutterij en de schietvereniging en ga ook altijd mee naar concoursen. Ik vind het gewoon een geweldige traditie die in stand moet worden gehouden. Het is een hele eer.” Dankzij corona vormde hij maar liefst drie jaar lang samen met zijn Corrine het koningspaar van Willem Tell. Iets wat hij vol overgave deed. “Er zijn sowieso niet zoveel verplichtingen als je in Loo koning wordt. Nu viel het concours in Groessen weg, dat vond ik jammer.” Lachend: “Maar we hebben de schade ingehaald. Dit jaar hebben we er zelfs twee gehad, naast Groessen ook in Giesbeek. En de processie ging wél elk jaar door. Daar waren we ook bij aanwezig.”

Warm hart

De kermis is hét feest van het jaar in het dorp. Iedereen die Loo een warm hart toedraagt komt traditiegetrouw de eerste zondag na vijftien september naar het dorp om daar met kermis te vieren. Op zaterdagavond 20 augustus is er al een feestavond met Cabrio in het schuttersgebouw. Dan halen schutterij Willem Tell, schietvereniging Jemmy Tell en muziekvereniging Excelsior traditiegetrouw het koningspaar vooraf thuis op. “Maar de processie op zondag is echt het begin van de kermis”, aldus Eijkels. Na de schuttersmis met voorganger Mirjam Verschuere in het Huis van Loo volgt trekt vanaf 12.00 uur de processie door de straten van het dorp. Op zondagavond is het opnieuw de band Cabrio die de pannen van het dak van het schuttersgebouw speelt. De band New Leaf zet de muzikale toon op de kermismaandag 22 en -dinsdag 23 augustus. Overdag en ‘ s avonds vanaf 20.00 uur. Willem Eijkels: “Maandag is de drukste dag van de kermis, een soort reünie.” Aan tradities is er ook deze dag geen gebrek. De schutters en muzikanten halen ‘s ochtends het college van B & W op bij de familie Van Sadelhoff in de Loostraat. Om 10.45 uur begint het prijsschieten bij het schuttersgebouw. Zijn de prijzen eraf, dan begint het koning(inne)schot.

Dinsdag familiedag

Willem Tell heeft kermisdinsdag omgedoopt tot familiedag. Het schuttersgebouw is vanaf 10.30 uur geopend voor de kinderen (en hun ouders, opa’s, oma’s en iedereen die mee wil). Samen werken ze aan sjerpen, vlaggen en kroontjes, waarmee ze later een rondje mogen marcheren. Al op woensdag 17 augustus vanaf 19.00 uur maken de kinderen een begin met het maken van de sjerpen, kroontjes en vlaggen in schuttersgebouw Willem Tell. Verder zijn er op deze dinsdag spellen, is er een professionele ballonnenvouwer, wordt er geschminkt en krijgen de kinderen iets lekkers en een vrijkaartje voor een attractie aangeboden. Op dinsdagmiddag wordt bekendgemaakt welke straat/ buurt de mooiste ereboog heeft.

Huisregels

De Loose kermis is overdag en ‘s avonds gratis toegankelijk voor leden (en hun kinderen tot 16 jaar) en kermiskaarthouders. Mensen (van buiten Loo) die geen lid zijn of kermiskaart hebben betalen ‘s avonds 10.00 euro per persoon (toegang van 16 jaar). Overdag is de entree voor iedereen gratis. Mensen uit Loo die geen lid of kermiskaarthouder zijn, hebben geen toegang.