Look who's singing (Foto: Enya Kooreman)
Look who's singing (Foto: Enya Kooreman)

Leden blijven lang zingen bij Look Who’s Singing, want het is zo’n gezellig koor

Algemeen

DUIVEN - Op 25 september staat Duuve te Gek weer op het menu. Maar liefst zeventig verenigingen, organisaties en kunstenaars geven acte de présence op deze prachtige Uitmarkt in hartje Duiven. Dat wordt volop genieten! Nu al, want elke week zetten we in de Duiven en Westervoort Post één van deze deelnemers in de schijnwerpers. Deze week valt de eer te beurt aan popkoor Look Who’s Singing.

Door Alie Engelsman

Het popkoor Look Who’s Singing bestaat bijna 39 jaar. In 2018 vierden ze hun 35-jarig jubileum met een spetterende avondvullende voorstelling in de Ogtent, toen nog onder begeleiding van dirigente Maud Lavrijsen. De huidige dirigente Natalie Goossens nam in 2020 het dirigentenstokje over van Maud over.
Agnes van Beurden, pr-lid van het koor, is bijna 20 jaar lid van Look Who’s Singing. “Toen ik lid werd was er nog een leeftijdsgrens. Ik was de vijftig net gepasseerd, maar mocht uiteindelijk toch lid worden. Die leeftijdsgrens, die er bij de meeste andere koren nog wel is, is er bij ons niet meer. De gemiddelde leeftijd van onze leden ligt ergens rond de 60. We zijn gewoon een heel leuk koor en dan blijven mensen zo lang mogelijk lid. Tijdens corona zijn een aantal leden gestopt. Maar na de corona hebben we er acht nieuwe zangers bij gekregen.” Op dit moment zingen er zo’n 25 mensen in het popkoor. Zoals zoveel koren heeft Look Who’s Singing meer vrouwelijke dan mannelijke leden. “We zoeken vooral mannen, maar vrouwen zijn ook welkom.” Het koor zingt vierstemmig. Agnes is alt. “Het meerstemmige maakt de liedjes die we zingen zoveel mooier. Een goede klankkleur is belangrijk. We zingen vooral Engelstalige popmuziek vanaf The Beatles tot de hedendaagse muziek. Soms zingen we meezingers, speciaal voor het publiek. Dat is dan Nederlandstalig, zoals de Zuiderzeeballade.” Er is veel variatie in het repertoire, van nummers met een langzaam ritme tot de snellere liedjes, van a capella tot zingen met het combo.
Look Who’s Singing treedt gemiddeld zo’n drie keer per jaar op. Vaste prik is het jaarlijkse optreden tijdens Dickens in de Liemers, waar het koor al zingt zolang Dickens in de Liemers bestaat. Agnes: “We treden ook regelmatig op in verzorgingstehuizen, zoals Thuvine en de Liemerije, de laatste keren samen met Harmonie Excelsior uit Loo. Gemeente Duiven stimuleert en subsidieert dit om de maatschappelijke betrokkenheid tussen alle bewoners te vergroten. Soms worden we spontaan gevraagd om ergens op te treden. Daarvoor is het handig om een vast repertoire te hebben. Dat hadden we bij Maud, nu met Natalie zijn we hard aan het werk om iets nieuws neer te zetten. Zo’n repertoire moet zowel bij het koor als de dirigent passen en, na 2 jaar niet zingen vanwege corona, moeten we weer helemaal fris opstarten.”
Agnes werd zelf lid van het koor via Duuve te Gek. “We hopen dat Duuve te Gek ons dit jaar ook weer nieuwe leden brengt. We zullen zelf als koor niet op de markt zingen. Luistermuziek gaat nu eenmaal verloren in al het andere dat de markt biedt. We maken de bezoekers wel graag enthousiast voor ons koor. Soms is het net dat duwtje over de drempel dat mensen nodig hebben om te gaan zingen en dan is persoonlijk contact wel prettig.”
Look Who’s Singing repeteert elke maandagavond van 19.30 uur tot 21.30 uur in de Ogtent in Duiven. Agnes: “Je kunt thuis oefenen, via de bladmuziek en via geluidsbestanden die Natalie voor ons maakt. Dat is niet verplicht. Wel gaan we er van uit dat leden de repetitieavonden trouw bezoeken. Zingen doe je met elkaar en daarnaast zijn de repetitieavonden ook nog eens heel gezellig.”