Het smartlappenkoor (Foto: Alie Engelsman)
Het smartlappenkoor (Foto: Alie Engelsman)

Smartlappenkoor zingt uit volle borst tijdens Duuve te Gek

Algemeen

DUIVEN - Op 25 september staat Duuve te Gek weer op het menu. Maar liefst zeventig verenigingen, organisaties en kunstenaars geven acte de présence op deze prachtige Uitmarkt in hartje Duiven. Dat wordt volop genieten! Nu al, want elke week zetten we in de Duiven  en Westervoort Post één van deze deelnemers in de schijnwerpers. Deze week valt de eer te beurt aan Smartlappenkoor Duiven.

Door Alie Engelsman

Smartlappenkoor Duiven zal tijdens Duuve te Gek zingen op de markt. Het is volgens Elly Leenders, secretaris van het koor, de eerste keer dat er koren optreden tijdens Duuve te Gek. Het koor zal liedjes uit hun repertoire ten gehore brengen en het is de bedoeling dat de bezoekers aan de Uitmarkt uit volle borst meezingen. Het koor is de gangmaker, het publiek doet de rest. “Nieuwe leden, vooral mannen en muzikanten, zijn van harte welkom, maar we willen ons natuurlijk ook als Duivens koor profileren in het dorp.”

Cajón

Smartlappenkoor Duiven, opgericht in 2012, bestaat sinds kort weer uit 36 actieve leden. Gré Thuyns, penningmeester: “Gelukkig hebben we ook meer mannen in het koor. Dat zijn er nu 12, waaronder drie muzikanten.” Het koor wordt begeleid door accordeons, een basgitaar en een gitaar. Bijzonder is de begeleiding door een dame die de cajón bespeelt. Een cajón is een percussie-instrument. Elly: “Deze dame gaat dan op de kist zitten en slaat met haar handen het ritme mee.” “Een echte verrijking van het koor,” vindt Gré. Er heerst een gezellige sfeer in het koor. “We zijn één grote familie, lief en leed wordt gedeeld met elkaar. Iedereen is heel enthousiast en iedereen is vrijwel altijd aanwezig op de repetities.”
Het repertoire van Smartlappenkoor Duiven bestaat vooral uit oude meezingers. Zo is er een Amsterdamse medley, een Engelse medley, maar ook zingt het koor Duitse liedjes en tegenwoordig van Boudewijn de Groot, ‘Verdronken vlinder’ en van Anneke Grönloh, ‘Brandend Zand’. Dirigent Ron Janssen, die sinds januari 2019 het koor begeleidt, let erg op de uitspraak. Elly: “Dat moet ook wel, want anders wordt het onverstaanbaar. Op dit moment heeft het koor een repertoire van 36 liedjes. Elk jaar worden er vijf liedjes vervangen door vijf nieuwe. Zo blijft het ook leuk voor ons.”
Het koor treedt vooral op in verzorgingshuizen. Gré: “We willen de oudere mensen graag opvrolijken met onze muziek. Je ziet dat ze opleven als ze met ons meezingen en daar doe je het voor, dat geeft zoveel voldoening.” Het koor zingt onder andere in Thuvine, De Liemerije, maar ook in Waalstaete in Arnhem, Hamerstaete en de Meridiaan in Westervoort en Regina Pacis in Arnhem.
Elly is ladyspeaker van Smartlappenkoor Duiven. Dat doet ze met plezier, al wil ze niet echt op de voorgrond staan. “Ik blijf niet op één plek staan, ik wil contact met de mensen.” De interactie met het publiek is belangrijk vinden Elly en Gré. Daar kunnen ook de begeleiders van de mensen uit het verzorgingshuis een rol in spelen. “Als deze meedoen, dan wordt de sfeer voor ons en de ouderen zo anders. Vooral in Thuvine is dat echt een feestje. Verpleegkundigen en de vrijwilligers gingen bij het lied ‘De woonboot’ op de grond liggen om de boot na te boosten. Heerlijk is dat.”
Zaterdag 2 september vierde Smartlappenkoor Duiven hun 10-jarig jubileum, op maandag 5 september gevolgd door een familieoptreden. Elk jaar, behalve in coronatijd, is er zo’n optreden, speciaal voor familie, vrienden en kennissen. Bezoekers die de smaak te pakken krijgen tijdens Duuve te Gek, worden van harte uitgenodigd om vrijblijvend te komen luisteren tijdens de repetitieavond. Deze is op maandagavond, van 19.30 uur tot 21.30 uur in het verenigingsgebouw van schietsportvereniging De Roos, aan de Visserlaan in Duiven.