Sam van den Haak tijdens de lancering van haar boek: "Ik hoop dat slachtoffers zich herkennen en zich gesteund voelen”
Sam van den Haak tijdens de lancering van haar boek: "Ik hoop dat slachtoffers zich herkennen en zich gesteund voelen”

Sam van den Haak schrijft ‘Niet geboren op mijn verjaardag:‘Het is geen treurverhaal, maar een succesverhaal’

Algemeen

ZEVENAAR - Het boek ‘Niet geboren op mijn verjaardag’ is net gelanceerd en nu al toe aan de derde druk. Het waargebeurde autobiografische verhaal van Sam van den Haak over adoptiefraude, seksueel kindermisbruik en vechtlust raakt de lezer. Toch is het geen treurverhaal, maar juist een succesverhaal.

Door Susan Wiendels

 “Ik heb vroeger nooit geleerd wat onvoorwaardelijke liefde is”, vertelt ze. “Toch heb ik een mooi leven opgebouwd met mijn zoon. Ik heb een succesvol spelletjesbedrijf, waarin juist een diepere connectie tussen mensen centraal staat. Je kunt alles worden wat je wilt, maar vooral jezelf. Die boodschap wil ik lezers meegeven.” Terug naar 1981. Sam ziet het levenslicht in Sri Lanka. Op 4 juli denkt ze, tot 2006. Tijdens de zoektocht naar haar echte familie vertelt haar biologische oma dat ze op 17 december is geboren. Dan blijkt dat haar hele adoptiedossier aan alle kanten rammelt. “Ik ben dus geen 41, maar 40.”

Karin Bloemen

De titel van haar boek is geboren. Daarin beschrijft de Zevenaarse alles wat haar in het leven is overkomen: het weghalen bij haar eigen moeder op driejarige leeftijd, terechtkomen in een onveilig adoptiegezin in Hoorn, seksueel misbruik door haar adoptievader, pesten op school en de zoektocht naar haar echte familie. In twee maanden tijd zet ze alles op papier. 

GrowingStories

Een uitgever is al gevonden: GrowingStories, specialist in het uitgeven en verkopen van boeken die inspireren en aanzetten tot persoonlijke groei. Het voorwoord is van Karin Bloemen, die zelf als kind seksueel is misbruikt: “Sam is een inspiratie voor velen. Ze heeft het aangedurfd om haar leven op te pakken en te gaan voor de positieve kracht,” schrijft de cabaretière. Sam van den Haak heeft het boek opgedragen aan Mary, de moeder van een vriendin, die er in de donkerste periode van haar leven voor haar was.

Indringende feiten

Elk hoofdstuk is een afgerond geheel. Ondanks het ontbreken van cliffhangers en de soms huiveringwekkende en indringende feiten leest het boek gemakkelijk weg. Eerlijk, soms beeldend en herkenbaar voor lezers die in hetzelfde schuitje als Sam zaten of zitten. “Ik hoop dat slachtoffers zich herkennen en zich gesteund voelen.”
Het doel van haar boek is meerledig. “Ik hoop ook dat mijn verhaal van toegevoegde waarde is voor iedereen die werkt met kinderen en jongeren in het onderwijs of in de hulpverlening. En hopelijk zet het leerlingen aan tot praten over taboe-onderwerpen als misbruik, pesten en eenzaamheid.” Ook wil ze mensen met het boek inspireren. “Ik zie sommige mensen dingen doen, gewoonweg omdat ze erin zijn gerold, elke dag van negen tot vijf. Die hebben straks een burnout, omdat hun vlammetje uitgaat. Zelfs met wat ik allemaal in mijn leven heb meegemaakt, heb ik toch mijn droomleven kunnen creëren.” Haar laatste motivatie: mensen die adoptie overwegen laten zien hoe het ook zou kunnen gaan. “Niet om ze te overtuigen om niet te adopteren, maar om duidelijk te maken dat het niet altijd rozengeur en maneschijn is.” Zelf heeft ze samen met twintig lotgenoten recent de Nederlandse staat aangeklaagd. De Nederlandse overheid keek jarenlang weg bij buitenlandse adoptie onder dubieuze omstandigheden. “Mij gaat het om zichtbaarheid en erkenning. Ik wil 17 december als geboortedatum op mijn paspoort krijgen. Dat staat bovenaan mijn bucketlijst. Ik moet zo vaak mijn geboortedatum invullen die gewoon niet waar is. Voor mij persoonlijk gaat het niet om een vergoeding, maar voor andere geadopteerden is het wel belangrijk dat er geld is voor dna-testen en reizen naar het land van herkomst. Als ik een keer per jaar mijn familie zou willen zien, dan ben ik zeker tweeduizend euro kwijt. Niet iedereen heeft hier het geld voor.”

Bestseller60

Terug naar haar boek. Sam van den Haak streeft met ‘Niet geboren op mijn verjaardag’ naar een plek in de bestseller60, de lijst met bestverkopende boeken en een plek op de ‘Lezen voor de lijst.’ “Het is uitstekend geschikt voor de bovenbouw. Het zou fantastisch zijn als het zover zou komen.” Bruna heeft het boek inmiddels door heel het land in de schappen liggen. Met dank aan Ann-Lynn Hamelink, eindredacteur en presentator bij RTL Z, die de maatschappelijke relevantie van het boek en de kracht en het doorzettingsvermogen van Sam onder de aandacht bracht bij haar bijna zevenduizend volgers op LinkedIn. Ook Biblion, de organisatie die boeken inkoopt voor bibliotheken, heeft ‘Niet geboren op mijn verjaardag’ in de collectie opgenomen. Zaterdag 8 oktober houdt Sam van den Haak een signeersessie bij Bruna in Zevenaar. Iedereen is vanaf 14.00 uur welkom.