De Horsterpark Express (Foto: Alie Engelsman)
De Horsterpark Express (Foto: Alie Engelsman)

Chauffeurs gezocht voor de Horsterpark Express

Algemeen

DUIVEN - Het Horsterpark heeft veel cliënten in dienst, uit de wijde omtrek, die genieten van hun werk in het Theepaviljoen en de Kinderboerderij. De meeste cliënten kunnen niet met eigen vervoer naar het Horsterpark komen. In 2013 werd de Horsterpark Express opgericht, omdat de overheid het vervoer van mensen met een beperking niet meer volledig vergoedde. Anja de Lange: “Hiervoor zijn we op zoek naar extra chauffeurs.”

Door Alie Engelsman

Op dit moment telt de Horsterpark Express 13 chauffeurs die de cliënten op vrijwillige basis ‘s morgens naar hun werkplek brengen en ‘s avonds weer veilig thuis afzetten. De meesten zijn de pensioengerechtigde leeftijd gepasseerd. Anja de Lange: “We hebben weinig reservechauffeurs en daarom willen we een oproep doen voor meer mensen die ook graag deel willen uitmaken van de Horsterpark Express. Het is zo’n gezellige club chauffeurs.” De grote man achter dit initiatief, Joop Harmsen, overleed eind 2021. Anja nam het stokje over. Zij is verantwoordelijk voor de coördinatie en de planning van de ritten van de chauffeurs. “Het is soms een hele puzzel, maar het is ons gelukkig altijd gelukt om de cliënten op tijd in het park te krijgen. De meeste chauffeurs hebben een vaste dag en een vaste route, maar het komt toch nog wel eens voor dat er iemand niet kan rijden. Dan moet er vervanging geregeld worden. De chauffeurs communiceren onder andere via een groepsapp, maar ook telefonisch en het wordt altijd goed opgelost. Het zou wel fijn zijn als we een aantal extra chauffeurs hebben die we in kunnen zetten. De Horsterpark Express rijdt in de ochtend en eind van de middag en is continu bereikbaar, mede dankzij de hulp van Hilde Futselaar en Sylvia Oudendag.”

Wim Moorman uit Duiven is nu vijf jaar vaste chauffeur voor de Horsterpark Express. “Toen ik met pensioen ging leek dit mij een goede manier om iets te doen voor de maatschappij. Mijn vaste dag is de vrijdag. Ik haal dan ‘s ochtends cliënten op uit Westervoort, Velp en Duiven. Meestal ben ik dan om half 10 in het Horsterpark. Daar drinken we gezellig samen een kopje koffie en dan ben ik om tien uur weer thuis. ‘s Middags ga ik rond vier uur weer naar het Horsterpark om de cliënten weer naar hun thuisadres te brengen. Ik vind het mooi om met deze mensen te werken en zolang alles goed gaat blijf ik dat ook doen.”

De Horsterpark Express heeft een eigen logo. Anja: “Dat is nog door Joop Harmsen ontworpen. Het staat op leaflets, A4 formaat, die de chauffeurs duidelijk zichtbaar in hun auto leggen. De cliënten weten dan dat het vertrouwd is om in die auto te stappen. Ze kennen hun vaste chauffeurs altijd wel, maar er kan een onbekende chauffeur komen. Er ontstaat vaak een mooie band tussen de cliënt en de chauffeur. De chauffeurs komen meerdere keren per jaar bij elkaar voor een overleg. Daarnaast is er jaarlijks een uitje of een gezellige avond, waar de chauffeurs elkaar kunnen ontmoeten. Uiteraard worden de gereden kilometers vergoed, we weten dat niemand het voor het geld doet, maar een goede kilometervergoeding is wel het minste wat we voor de chauffeurs kunnen doen.”

Aanmelden als chauffeur kan via: horsterparkexpress@gmail.com of via 06-43508521