Jan Terlouw krijgt het boek overhandigd (foto: Karin Berndsen)
Jan Terlouw krijgt het boek overhandigd (foto: Karin Berndsen) Foto:

Eerste exemplaar kinderboek ‘Max en Wouter’ voor Jan Terlouw

Algemeen

DUIVEN - Op zondag 18 december is in het cultureel centrum De Ogtent in Duiven het eerste exemplaar van het nieuwe kinderboek Max en Wouter, Het geheim van De Havelaar uitgereikt aan Jan Terlouw. Oud-politicus en schrijver Jan Terlouw, die zelf een rol speelt in het verhaal, kreeg het boek overhandigd van twee leerlingen van basisschool Het Klokhuis, die tot doelgroep behoren voor wie het boek is bedoeld.

Max en Wouter is geschreven door Chris van de Ven, die bekend is van zijn boeken Pax Havelaar en Multatuli, Verknipt. Van de Ven is Multatuliaan en ook lid van het Multatuli Genootschap en Museum in Amsterdam. Met het boek probeert hij het gedachtegoed van Multatuli ook bij jongeren bekender te maken en hen aan te sporen om ook zelf te gaan schrijven.

Chris van de Ven: “Multatuli staat nummer één in de nieuwste canon van de Nederlandse literatuur, maar helaas wordt hij op school vrijwel niet meer gelezen en dat is spijtig. Ook anno 2023 passen zijn ideeën en idealen nog feilloos in het huidige tijdsbeeld en zou de wereld er een stuk beter uitzien als wij allen zijn lessen zouden volgen”. In het spannende boekje met de titel “Het geheim van de Havelaar” gaat Max, die een nazaat is van Eduard Douwes Dekker, op zoek naar het geheim dat zijn oudgrootvader voor hem in een kist bij een notaris heeft achtergelaten. Bij het zoeken naar het geheim wordt Max geholpen door zijn vriendje Wouter, maar net als in de Max Havelaar wordt ook hij tegengewerkt door Droogstoppel.

Chris van de Ven is naast schrijver ook directeur van HOPE XXL, een jongerenorganisatie die het gedachtegoed van Multatuli uitdraagt. Een van de projecten van HOPE XXL is het Maatschappelijk Diensttijd-project “Jong Geleerd is Jong Gedaan”. De komende jaren gaat de jongerenorganisatie opnieuw aan 4000 jongeren een MDT-traject aanbieden. De jongeren uit de Liemers die aan het MDT-traject meedoen krijgen allen het kinderboek uitgereikt. Jongeren tussen de acht en dertien jaar die het boek willen bemachtigen kunnen een email sturen naar communicatie@hope-xxl.com. Zij krijgen dan, na het betalen van de verzendkosten, het boek gratis thuisgestuurd. 
Het boek kan ook gratis worden opgehaald bij HOPE XXL in Cultureel centrum De Ogtent, Remigiusplein 9 in Duiven.

Schrijver Chris van de Ven met zijn kleinkinderen