Afbeelding

Lezing: klimaatverandering in de Alpen

Algemeen

DUIVEN - Op dinsdagavond 7 februari houden Marciano Hendriks en Jesse Dercks in de Ogtent in Duiven een lezing over in invloed van de klimaatverandering op de natuur in het Alpengebied. Aanvang 20.00 uur.

Terugtrekkende gletsjers, dreigend watertekort met droge zomers als gevolg en een haast onomkeerbare aantasting van het ecosysteem. Marciano Hendriks en Jesse Dercks, filmmakers met beiden een achtergrond op gebied van veldwerk, landschap, eco en wildlife, hebben een voorliefde voor alles wat in de Alpen leeft, groeit en bloeit. Net Op Tijd is een documentaire waarin zij als twee vrienden een reis door de Alpen maken op zoek naar de zichtbare gevolgen van klimaatverandering. Nergens anders in Europa zijn de gevolgen namelijk zo duidelijk zichtbaar als in dit hooggebergte. Door te spreken met wetenschappers, boeren, berggidsen en Nederlanders die in het berggebied wonen wordt duidelijk welke veranderingen er nu al zichtbaar zijn, en wat de toekomst voor hen en de Alpen gaat brengen. Hiernaast wordt er gevraagd naar het leven in de Alpen, de rust die er wordt ervaren en de schoonheid waarmee men wordt overgoten.Laat je meenemen langs kabbelende bergbeekjes, kolossale gletsjers en adembenemende vergezichten.

Door de ogen van de filmmakers: de reis begint in het Nationaal Park van Zwitserland waar de impact van de klimaatverandering voor alles wat in de bergen leeft, goed zichtbaar is. Het tempo waarin de ijsmassa van gletsjers zich terugtrekt is haast niet te bevatten.
“We spreken met meerdere mensen waaronder met de Nederlandse kano-instructeur Kees van Kuipers (bekend van de NPO-serie ‘Langs de Rijn’ van Huub Stapel). Al varend over de Voor-Rijn krijgen we een kijkje in zijn leven als natuurafhankelijke Alpenbewoner. Onder aan de voet van de mythische Matterhorn leren we de melkveeboeren Ronald Ammann en Rinie Raaijmakers kennen. De twee leven echt van dag tot dag en in de melkstal delen ze hun levenswijze; een manier om met toekomstige veranderingen om te gaan. Tijdens een tocht over de imponerende Aletschgletsjer wordt duidelijk hoe eerdere en de huidige generaties gletsjers beleven en hoe toekomstige generaties dat zullen gaan ervaren.” De documentaire is een zoektocht naar antwoorden waarin geprobeerd wordt om uiteindelijk tot een eindconclusie te komen. Na het vertonen van de documentaire zullen de filmmakers Marciano en Jesse inzicht geven over de verwachte toekomst van de Alpen en over het maakproces van de documentaire. Marciano en Jesse staan open voor vragen en reacties. Dit maakt de lezing informatief en vooral meer boeiend.