Henk en Antonie van Dam:  “Op ’t Hoge Veld kunnen jongeren zelfstandig wonen, maar met de zorg die ze nodig hebben."
Henk en Antonie van Dam: “Op ’t Hoge Veld kunnen jongeren zelfstandig wonen, maar met de zorg die ze nodig hebben."

‘t Hoge Veld: nog drie woonplekken vrij voor jongvolwassenen met een autismespectrumstoornis

Algemeen

DUIVEN - Twaalf jongvolwassenen met ASS, een autismespectrumstoornis, nemen in de tweede helft van 2023 hun intrek in een eigen appartement in Hoeve ’t Hoge Veld aan de Rijksweg in Duiven. Negen namen zijn inmiddels bekend; er is nog plek voor drie jongvolwassenen in deze kleinschalige woonplek, waar dag en nacht professionele hulp aanwezig is.

Door Alie Engelsman

Henk en Antonie van Dam zijn aangesloten bij het Ouderinitiatief ’t Hoge Veld. Samen met nog acht andere ouderparen werken ze aan een prachtige woonvoorziening voor hun kinderen. “Op woonboerderij ’t Hoge Veld kunnen jongeren zelfstandig wonen, maar dan met de zorg die ze nodig hebben. Als de kinderen er eenmaal wonen, zullen we als ouders nauw betrokken blijven bij ’t Hoge Veld. Er is nog plek voor drie bewoners, dus er wordt nog gezocht naar ouders die hun kind ook die mogelijkheid gunnen.”

Vaak kunnen mensen met ASS veel dingen zelf, maar helemaal zelfstandig wonen geen optie. Henk en Antonie van Dam zijn ontzettend blij met de toekomstige woonplek voor hun kind in het Rijksmonument dat nu wordt verbouwd. “De appartementen hebben een slaapkamer, een douche en toilet en een woonkamer met een keukenblok. Er komt een ruime gezamenlijke woonkeuken. We willen de jongeren stimuleren om activiteiten samen te doen en koken en samen eten is er daar een van. Maar ze kunnen natuurlijk, als ze dat willen, ook in hun eigen appartement eten maken. Daarnaast komt er een gezamenlijke woonkamer en natuurlijk een mooie grote tuin. Belangrijk is dat er 24/7 professionele zorg zal zijn in de woonboerderij. De zorgmedewerkers die daarvoor verantwoordelijk zijn komen in dienst van de Stichting Woongroep ’t Hoge Veld, waarvan het bestuur bestaat uit ouders en zorgprofessionals. Er zijn verschillende werkgroepen om alles te organiseren. De verbouw van de woonboerderij ligt volledig in handen van Woonstichting Vryleve uit Lobith, maar er komt zo veel meer bij kijken. We zijn daarom nog op zoek naar sponsoren, die ons kunnen helpen, bijvoorbeeld bij de inrichting van de gezamenlijke ruimtes en de aanleg van de tuin.”
De locatie van de woonboerderij is heel goed gekozen. Het ligt op loopafstand van het centrum van Duiven. “De jongeren wonen daar straks beschermd, maar zeker niet afgeschermd van de buitenwereld. Ze kunnen hun eigen ding doen. De meeste bewoners hebben overdag hun bezigheden, zoals werk of dagbesteding. ’s Avonds kunnen ze bijvoorbeeld naar een sportvereniging. Ze kunnen op die manier een eigen leven opbouwen. Een van de voorwaarden is dat ze een eigen inkomen hebben, waarmee ze de huur kunnen betalen en in hun eigen onderhoud kunnen voorzien. Dat kan een salaris zijn, maar bijvoorbeeld ook een uitkering en er is een persoonsgebonden budget (pgb) of een indicatie Wet Langdurige Zorg (WLZ) nodig.”
Er worden inmiddels maandelijks activiteiten ondernomen waardoor de nieuwe bewoners elkaar ontmoeten. “De ouders spreken elkaar regelmatig, maar het is goed dat de jongeren elkaar ook leren kennen. Ze wonen straks per slot van rekening in hetzelfde wooncentrum.”

Meer informatie:
https://www.hogeveld.org/