Uitgever Elly Godijn (links) en Diane Busink
Uitgever Elly Godijn (links) en Diane Busink

Diane Busink presenteert derde roman

Algemeen

GROESSEN - De in Groessen geboren en getogen Diane Busink presenteert haar derde roman ‘De klapwaakster of hoe de dansplaag begon’ op 5 februari bij Boek en Buro Rebers in Zevenaar. De schrijfster heeft inmiddels drie boeken op haar naam staan. Tijdens corona schreef ze haar twee eerdere historische romans: ‘Een quaet vermoeden’ en ‘Wikkelkind’.

Door Alie Engelsman

Diane daagt zichzelf graag uit. Bleef ze in de eerste twee boeken nog vooral bij de feiten, in haar derde boek durft ze haar eigen fantasie meer ruimte te geven. “Het verhaal gaat over de dansplaag uit 1518. Tijdens deze dansepidemie, die uitbrak in Straatsburg, dansten honderden mensen wekenlang zonder te rusten op straat, tot in sommige gevallen de dood er op volgde. De oorzaak wordt enerzijds gezocht in een schimmelinfectie, anderzijds door bijgeloof, magisch denken en massahysterie. Deze mensen konden alleen nog maar dansen en niet helder meer denken. Ik heb daar een zelfverzonnen personage tegenover gezet, namelijk iemand die fysiek echt niets meer kan. Deze persoon kan echter heel goed denken, zien, proeven, ruiken en zo. Maar ja, zoiets kun je wel verzinnen, maar dat moet je wel goed in het verhaal laten passen. Je moet bijvoorbeeld een reden bedenken waarom je iemand, die waarschijnlijk in die tijd al dood zou zijn geweest, toch in leven houdt. Ik vond het spannend om deze twee uitersten, een waar gebeurd historisch gegeven en iets wat uit mijn eigen fantasie ontsproten is, tegenover elkaar te zetten.”

Diane krijgt haar inspiratie op de meest bijzondere momenten. “Ik doe erg veel research, vooral in historische archieven. Maar zo nu en dan dienen hoofdpersonen zich als vanzelf aan. Zo stond ik een tijdje geleden in een museum te kijken naar een schilderij van Arthur Wasse met daarop een wat schimmige vrouw, een prachtige verbeelding van een van mijn hoofdpersonen. Soms krijg ik een onzeker gevoel over het boek. Dan moet ik even afstand nemen om verder te kunnen. Mijn tweede personage kreeg op die manier gestalte, toen ik op een regenachtige middag in het bos wandelde. Een geweldig proces vind ik dat, die plotselinge invallen, inspiratiemomenten die weer leiden tot anekdotes, dialogen, passages schrijven, maar ook zinnen schrappen. Soms verweef ik ook verhalen. Zo heb ik voor dit boek dankbaar gebruik gemaakt van een waargebeurd verhaal over een struikrover die rondreisde met een vilder en een ordinaire vrouw. De bandiet is uiteindelijk in Zeddam opgehangen. Dat verhaal gaf mij ook weer de nodige inspiratie. Ik ben erg blij met dit boek. Ik vind dat ik mezelf overtroffen heb op mijn pad van de schrijfkunst.”

Diane heeft er bewust voor gekozen om de boekpresentatie te houden bij Boek en Buro Rebers in Zevenaar. “Omdat ik uit de Liemers kom, ken ik het echtpaar Rebers persoonlijk, heb zelfs samen met ze op de middelbare school gezeten. Ik vind het erg fijn om met ze samen te werken. Ze denken echt mee en zijn altijd heel enthousiast.” 

De boekpresentatie vindt plaats op 5 februari, om 14.00 uur in de boekhandel, adres Marktstraat 29-31 in Zevenaar. Toegang is vrij, aanmelden gewenst. Het boek is vanaf 21 januari te koop in de boekhandels en online.