"Jazz is voor veel mensen nog een onbekend genre en dat is zo jammer" (Foto: Alie Engelsman)
"Jazz is voor veel mensen nog een onbekend genre en dat is zo jammer" (Foto: Alie Engelsman)

Wouter Bosch speelt met GoGo Pigeons een thuiswedstrijd

Algemeen

DUIVEN - DUIVENAAR - Wouter Bosch is al van kinds af aan bezig met muziek. Zijn passie voor jazz begon zo’n 15 jaar geleden. Sinds een maand of negen speelt Wouter op de contrabas in het trio GoGo Pigeons. Op 26 maart treden de GoGo Pigeons op in de Ogtent. 

Door Alie Engelsman

Hoewel hij niet stamt uit een muzikale familie, luistert hij er sinds zijn twaalfde al heel veel naar en, geïnspireerd door zijn iets oudere buurjongen, leerde hij op jonge leeftijd gitaar spelen. Het begon met Jimi Hendrix. Door de jaren heen speelde hij in veel verschillende bandjes en leerde hij zich ook te redden op de piano. Sinds 2013 is de contrabas zijn held. Hij vertelt hoe het zover kwam. “Ik vond jazz altijd heel interessante muziek, maar ik vond het ook, tja hoe zal ik het zeggen, soms wel slordig klinken. Pas in 2007, ik was toen op huwelijksreis in Zweden en luisterde muziek op de Ipod, dacht ik ‘die jazz is helemaal niet slordig, het is juist heel briljant getimed. Het is complexer en ook heel verfijnd’. Mijn gehoor ging zich er toen pas echt voor ontwikkelen. Ik heb van de een op de andere dag al mijn rockspullen verkocht en ben helemaal in de jazzmuziek gedoken. Toen nog als gitarist. Ik heb les genomen in Huissen bij Henk Haverkoek, een gepensioneerde conservatoriumdocent, ik als gitarist, hij op de contrabas. Ik vond die contrabas zo’n gaaf ding, ik mocht hem zelfs lenen van Henk. Ik heb daarna nog wel een aantal jaren opgetreden als jazzgitarist in verschillende bandjes, maar die contrabas werd mijn favoriet. Het is zo’n mooi resonerend instrument, zo dienstbaar, zo basic en zo’n interessant klassiek strijkinstrument.

Wouter is autodidact en werkt nog steeds aan zijn muzikale ontwikkeling. “Ik kan heel goed mee komen met mensen die wel een opleiding aan het conservatorium hebben gevolgd. Tegenwoordig kun je online masterclasses kopen. Die kun je in je eigen tempo volgen, met bladmuziek en uitgebreide uitleg, en daarmee kom ik toch een heel eind.” Wouter vormt met Elmer van den Berghaage (uit Ede) en Pablo Polman (uit Veenendaal) de GoGo Pigeons. Ze lieten zich bij de keuze van de naam inspireren door de Engelse jazzband GoGo Penquin. “Ons trio repeteert altijd in Duiven, vandaar Pigeons. De band repeteert elke week op de vrijdagochtend. Dat is heel relaxed, we drinken samen koffie, bepalen welke stukken we gaan spelen en hoe we die gaan spelen, het is een spel van leren en ontdekken en dat is heel gaaf. GoGo Pigeons bestaat nu ongeveer negen maanden. Ik speelde met drummer Pablo al heel lang in andere bezettingen, maar we kwamen in Elmer een hele goede pianist tegen en daar zijn we heel erg blij mee. Er zijn niet veel mensen die jazz spelen en als je dan iemand vindt met eenzelfde niveau, eenzelfde stijl en dezelfde humor, dan is dat heel speciaal.”

Wouter noemt het spelen van de jazzmuziek geen hobby. “Het is een passie. Ik vind het heerlijk om muziek te maken die wij mooi vinden en op de manier die wij leuk vinden. Jazz is vooral improvisatie. Het is zo anders dan spelen in een bigband, waarbij je je aan de partituur moet houden. We zijn maar met z’n drieën en dat is best wel kwetsbaar. We houden elkaar goed in de gaten als we spelen en we zijn ook goed op elkaar ingespeeld. Je voelt op een gegeven moment wanneer een van ons klaar is met een solo en wanneer je dat dan kunt overnemen. Wat we ook uitzoeken, het klinkt gewoon altijd goed. Jazz klinkt in elke bezetting weer anders, de een speelt snel, de ander langzaam, de één is heel druk, de ander laat heel veel weg. Bij jazz speelt je gevoel en stemming op dan moment een grote rol. We maken veel nummers zelf, maar we gebruiken ook bestaande nummers die we een eigen jasje geven. We verbinden de bebop jazz (een muziekstijl in de jazz met complexe ritmes en harmonieën, die vaak een dominante positie innemen) met heel moderne concepten. Maar we gebruiken ook wel stukjes van klassieke nummers, bijvoorbeeld van Chopin of Tsjaikovski, in onze composities. We proberen daar dan onze eigen ideeën op los te laten. Als GoGo Pigeons hebben we onder andere meegedaan aan het jazzfestival in Doesburg en we hebben opgetreden in Baarn. We denken er over om onze muziek op Spotify te delen, om onze muziek nog verder te kunnen verspreiden. Jazz is voor veel mensen nog een onbekend genre en dat is zo jammer. ”

Muziek is ultiem belangrijk vindt Wouter. Hij is dan ook blij dat zijn dochter al heel goed piano kan spelen. Zijn zoon heeft drumles gehad. “Muziek is zo goed voor je zelfontplooiing, je expressie, het sociale component. Het is een onuitputtelijke oceaan, met nog zoveel onbekend terrein om te ontdekken. Ik blijf verrast worden door alle mooie muziek die mensen hebben bedacht. Of je je nou melancholisch voelt of juist heel blij, er is altijd wel muziek te vinden die bij je stemming past. Ik kan niet meer zonder, het laat me nooit meer los.”

GoGo Pigeons treedt op 26 maart op in zaal ‘Bij de Brouwer’ in de Ogtent, aanvang 14.00 uur.  Dit jazz-café wordt georganiseerd door de Ogtent in samenwerking met Stichting Duuves Mixed Music. Wouter: “Duuves Mixed Music is best wel succesvol met de klassieke concerten, waar gemmakkelijk zo’n honderd mensen op af komen. We vinden het heel leuk dat de stichting nu ook iets met jazz wil proberen.”  De toegang is gratis. Meer informatie: https://deogtent.nl/product/jazz-cafe-2

Trio Go Pigeons (Foto: JvdWeel)