Jonge vendeliers van Gilde St. Remigius hebben nu al zin in zondag (Foto: Alie Engelsman)
Jonge vendeliers van Gilde St. Remigius hebben nu al zin in zondag (Foto: Alie Engelsman)

Gelders Kampioenschap Vendelen Indoor in Duiven

Algemeen

DUIVEN - Groot feest en spektakel bij de schuttersverenigingen Schutterij Onderling Genoegen en Gilde St. Remigius op 25 en 26 maartBeide verenigingen sloegen de afgelopen twee jaar de handen ineen om het Gelders Kampioenschap Vendelen Indoor (GKVI 2023) te organiseren. Maar liefst 400 vendeliers van 36 Gelderse verenigingen strijden zondag in sportcentrum Trimonios om de titel Gelders Kampioen.

Door Alie Engelsman

Geert Roelofs, voorzitter van de projectgroep en jarenlang bestuurslid van Schutterij Onderling Genoegen: “Op zaterdag 25 maart houden we een verbindingsfeest voor alle leden van Gilde St. Remigius, Schutterij Onderling Genoegen én Liemers Harmonie Duiven, die verbonden is aan Schutterij Onderling Genoegen. We willen daarmee onze unieke samenwerking vieren. Het is een besloten feest, waarbij elk lid wel één introducée uit mag nodigen.” Het feest is een mooie aanloop naar het echt klapstuk, het GKVI. Dat evenement is vrij toegankelijk en een aanrader voor breed publiek.

St. Hubertus

Het Gelders Kampioenschap Vendelen Indoor vindt elk jaar plaats, onder auspiciën van de Gelderse Schuttersfederatie St. Hubertus. Dit zou officieel het 25e jaar zijn, ware het niet dat corona de afgelopen drie jaar roet in het eten gooide. Het is nu de 22e keer dat het kampioenschap wordt georganiseerd en de tweede keer dat het evenement in Duiven wordt gehouden. De Gelderse Federatie bestaat uit vier kringen. Naast Kring De Liemers zorgen ook Kring De Achterhoek, Kring Montferland en Rijk van Nijmegen de Betuwe om beurten voor de organisatie van de wedstrijden. 
Het vaandelzwaaien is voornamelijk een buitenactiviteit, die onder andere plaatsvindt bij officiële gebeurtenissen als de aubade bij koningsdag, de dodenherdenking en tijdens de schuttersfeesten. Daarnaast zijn er de Kringdagen en de Federatieve Schuttersdag, waarop de vendeliers het vendelen kunnen laten zien. Het GKVI is een indooractiviteit, die is ontstaan omdat vendeliers behoefte hadden om ook in de wintermaanden het vendelen te kunnen blijven oefenen. Geert: “We zijn blij dat Duiven zo’n geweldige nationale sporthal heeft. In sportcentrum Triominos kunnen we de sporthal Spoorzone gebruiken voor de wedstrijden, Sporthal Endesprong zal worden omgebouwd tot feestzaal en op de zondag richten we een kinderdorp worden in, met een jungle-survivalbaan, luchtkussen, popcornkar, knutseltafel en een mogelijkheid om je te laten schminken. Kinderen hoeven zich dus niet te vervelen als hun ouders en grootouders naar de vendeliers komen kijken.”

Speciaal muziekstuk

Het kampioenschap begint om 9.15 uur met een officiële openingsceremonie. Frans Meijer is ook lid van de zeskoppige projectgroep en bestuurslid van Gilde St. Remigius. Hij vertelt:  “Bijzonder aan deze ceremonie is wel het muziekstuk dat door de Drumfanfare van Gilde St. Remigius en de Liemers Harmonie Duiven wordt gespeeld. Het stuk is speciaal voor deze gelegenheid herschreven en de samenwerking tussen de beide muziekkorpsen is hierin uniek te noemen. Het wordt een bijzonder mooi muzikaal optreden.” 
Om 9.50 uur beginnen de wedstrijden. Er wordt gestreden in drie leeftijdscategorieën (aspirant 7 tot en met 12 jaar, jeugd tot en met 17 jaar en volwassen van 18 jaar en ouder) en op vier verschillende niveaus, te weten Superieur-A, Superieur-B, Ere-afdeling en Vaandelafdeling.

‘Het vaandelzwaaien is in feite een soort gebed’

Geert: “Naast het klassiek vendelen wordt er ook acrobatisch gevendeld. Klassiek vendelen vindt in groepsverband plaats, waarbij het met name gaat om het synchroon en strak vaandelzwaaien. Acrobatisch vendelen kan zowel in groepsverband als solo worden gedaan. Wordt bij het klassiek vendelen het vaandel zowel naar links als rechts gezwaaid, in staande houding van hoofd tot voeten, bij acrobatich vendelen mag de vendelier allerlei houdingen aannemen. Het is dus een extra uitdaging om het vaandel in de lucht te houden. Een vaste regel is dat het vaandel nooit de grond mag raken.” Frans vult aan: “Het vaandelzwaaien is in feite een soort gebed, een uitbeelding van de strijd tussen goed en kwaad. Het gaat om de onkreukbaarheid van het vendel, de bescherming tegen het kwaad en het nooit opgeven van de strijd. Als het vendel de grond raakt, zal de vendelier uiteraard geen aanspraak meer maken op een eerste prijs.”

Veel jeugd

De organisatie van het GKVI is er trots op dat er zoveel jeugd deelneemt aan de wedstrijden. Geert: “Van de 400 deelnemers zijn er maar liefst 140 aspirant- en jeugdleden. Het is mooi om te zien dat deze traditie nog zo leeft bij de jongeren. Dat geldt ook voor de beide schuttersverenigingen in Duiven.” De jeugd krijgt een mooie herinnering aan deze dag mee. Theo Visser is begeleider en leraar van de aspirantvendeliers van Gilde St. Remigius: “Bij het GKVI kunnen alle vendeliertjes hun kunnen tonen, de uitdaging aangaan en strijden om de prijzen. Ook belangrijk is dat ze hiermee hun hobby promoten en aan andere kinderen laten zien hoe leuk het is om mee te doen in de schuttersvereniging. Uitbreiding van het aantal jonge leden is natuurlijk altijd mooi.” Op dit moment heeft hij vijf kinderen onder zijn hoede. Schutterij Onderling Genoegen telt 15 jeugdleden. Beide verenigingen hebben al een rijk verleden in het dorp. Schutterij Onderling Genoegen bestaat inmiddels 126 jaar; Gilde St. Remigius viert dit jaar haar 75e verjaardag.

‘Het is mooi om te zien dat deze traditie nog zo leeft bij de jongeren’

Het kampioenschap duurt de hele dag, van negen tot half vijf. Geert: “We hopen op veel publiek. De wedstrijden zijn een sowieso een lust voor het oog. De entourage er om heen is ook interessant. In de pauze kunnen mensen genieten van een roofvogelshow van De Valkenhof uit Aalten. Er is voldoende gelegenheid om te lunchen op het horecaplein, waar live muziek wordt gespeeld en buiten de sporthal staat een snackwagen.” 

De projectgroep is blij met alle sponsoren die hebben bijgedragen, financieel en/of met fysieke goederen, om het evenement professioneel en groots neer te zetten. Geert: “Zonder hen hadden we het niet gekund. Twee jaar geleden, in het voorjaar van 2021, is de projectgroep gestart met de eerste voorbereidingen. Er hebben veel mensen geholpen in de organisatie. Behalve de projectgroep hielden diverse werkgroepen zich bezig met uiteenlopende activiteiten. Tijdens de wedstrijden zijn er zo’n 80 vrijwilligers actief, voor en achter de schermen. Schutterij Onderling Genoegen en Gilde st. Remigius hadden één doel voor ogen: een fantastisch vendelevenement te organiseren en te faciliteren. En daar zijn we zeker in geslaagd.”

Het Gelderse Kampioenschap Vendelen Indoor vinden plaats op 26 maart vanaf 9.00 uur tot ca 16.30 uur in Sporthal Triominos te Duiven. De entree is gratis.

 Junior-vendeliers van Schutterij Onderling Genoegen (Foto: Francien van Leur)