De handen uit de mouwen in het voedselbos (Foto: Alie Engelsman)
De handen uit de mouwen in het voedselbos (Foto: Alie Engelsman)

Voedselbos De Buitensingel geopend

Algemeen

DUIVEN - Zo’n vijftig mensen waren aanwezig bij de feestelijke opening van het ‘Voedselbos De Buitensingel’ aan de Westsingel in Duiven. Het bos in aanleg zal vooral een bijdrage leveren aan de biodiversiteit, verwacht Marjoleine Snaas van de stichting Milieuvrienden Duiven en de werkgroep ‘Voedselbossen in de Liemers’.

Door Alie Engelsman

“We hopen vooral dieren aan te trekken, zoals insecten en vogels. Er zijn inmiddels vogelkastjes geplaatst, waar de dieren dankbaar gebruik van maken. De eerste jonge vogels zijn al uitgevlogen.” Het voedselbos is niet alleen voor dieren. Ook mensen mogen naar hartenlust wandelen in dit mooie, ruige natuurgebied van anderhalve hectare. Marjoleine: “Ze mogen ook best een appeltje plukken of wat kruiden meenemen om thuis mee te koken, maar we verwachten wel dat iedereen daar op een verantwoordelijke manier mee omgaat. Het bos is er vooral om van te genieten en van te leren.” Hanneke Spaans, ook lid van stichting en werkgroep memoreerde in haar toespraak hoe in 2021 de eerste stappen werden gezet om het voedselbos te realiseren. 

Gemeente Duiven stelde de grond aan de Westsingel beschikbaar en schonk de eerste bomen. Deze zijn in het voorjaar van 2022 geplant. Hanneke: “Het zal nog wel een aantal jaren duren voordat het een volwaardig voedselbos is. We zijn blij met de steun van de gemeente, maar ook met de hulp van de ‘Wijkraad Duiven West’, studenten van verschillende scholen, Zo!Diva, het Horsterpark die regelmatig klussen uitvoert, Aerofit, die ons voorziet van stroom en een schuur waar ons gereedschap in kan worden opgeslagen en anderen die veel voor ons doen.” Wethouder Gemma Tiedink mocht de 100e boom, een winterlinde, poten. Een winterlinde is een boom met een symbolische waarde, onder de linde werd getrouwd, rechtgesproken en feestgevierd. Gemma: “Het voedselbos sluit ontzettend goed aan bij de ambities die we als gemeente hebben voor de komende tijd, zoals biodiversiteit, klimaatadaptatie, mensen verbinden in het groen en dit is een goed voorbeeld van hoe je dat op een mooie en leuke manier met elkaar kunt doen.” Hoewel Stichting Milieuvrienden Duiven vooral de natuur zijn gang wil laten gaan in het voedselbos zijn vrijwilligers die een handje willen helpen van harte welkom. Vrijwilliger Wanda Tillemans: “Het is gewoon heerlijk om hier op een zaterdagochtend een paar uur aan de slag te gaan. Om de andere week is er een werkdag, op de zaterdag. Het is geen verplichting. Je kunt via de app aangeven of je mee komt helpen. Het is vooral gezellig en ook heel leerzaam, want je leert dingen die je in je eigen tuin ook weer kunt toepassen. Het is heel bijzonder hoeveel planten je kunt gebruiken in je eigen keuken.”
Na de officiële opening was er een rondleiding over het terrein. Kinderen konden op speurtocht, vogels spotten met een verrekijker en naar insecten zoeken in de bodem. Bezoekers konden genieten van diverse hapjes en drankjes, zoals kruidensushi, toastjes met paardenbloemenjam en kruidenthee, getrokken van onder andere brandnetel, dovenetel, hondsdraf en kleefkruid.