Bianca de Wit (marketentster), David Addink (schutter), Vincent Kok (kanonnier), Angela Hermsen (muzikant), Joyce de Kinkelder (muzikant) en Miranda Mulder (marketentster) tonen hun nieuwe uniformen. (Foto: Jacques Kok)
Bianca de Wit (marketentster), David Addink (schutter), Vincent Kok (kanonnier), Angela Hermsen (muzikant), Joyce de Kinkelder (muzikant) en Miranda Mulder (marketentster) tonen hun nieuwe uniformen. (Foto: Jacques Kok)

Loose schutters, marketentsters en muzikanten in het nieuw

Algemeen

LOO – Een grote metamorfose in het Loose verenigingsleven. Het schutterskorps van schietvereniging Jemmy Tell, de marketentsters van schutterij Willem Tell en de muzikanten van Excelsior hebben hun nieuwe uniformen onthuld. Dat gebeurde in het eerste van twee feestweekenden waarin Willem Tell en Excelsior hun honderdjarig bestaan vieren.

Loo is deze weken in de ban van de honderdste verjaardag van Willem Tell en Excelsior. Beide jubilerende verenigingen én zustervereniging Jemmy Tell hebben dit bijzondere moment aangegrepen voor vernieuwing van hun uniformen. Vrijdag presenteerde Excelsior haar pakken tijdens het zeer drukbezochte jubileumconcert Oud & Nieuw. Zaterdagavond, kort voor het begin van het keizerschieten, was het de beurt aan de marketentsters van Willem Tell en het schutterskorps van Jemmy Tell.

Inspiratie uit negentiende eeuw
Voorzitter Robin Nijsen van Jemmy Tell: “We hebben afstand gedaan van ons traditionele gilde-uniform uit 1980 met kniebroeken, kousen en hes met meerdere lagen. In plaats daarvan hebben we nu een prachtig schuttersuniform, bestaande uit een jas met stropdas, en een kanonniersuniform dat hooggesloten is en afgeleid is van de veldartillerie-uniformen uit de negentiende eeuw. Het uniform van de commandant is hetzelfde als dat van de schutters, maar is uitgebreid met de epauletten van de kapiteinsrang en een armkoord. We zijn heel blij met onze pakken, ze matchen met die van Willem Tell en Excelsior. De vernieuwing is een volgende stap in de groei van onze vereniging.”

Eén fraai geheel
Marketentster Bianca de Wit: “Onze afdeling is bijna vijftien jaar geleden spontaan opgericht door schutter Hans Zieleman. Waren de marketentsters in de beginjaren een relatief vrijblijvend fenomeen binnen onze schutterij; inmiddels zijn we een officiële tak. Daar hoorden, vonden we, nieuwe uniformen bij. Die hebben we zodanig laten ontwerpen dat ze goed passen bij de rest van de schutterij, zodat we één fraai geheel vormen als we de straat op gaan voor een rondgang. De honderdste verjaardag was een perfect moment om ze te presenteren. We hopen met een nieuwe, frisse uitstraling nog meer marketentsters bij Willem Tell te verwelkomen.”

Excelsior mixt kobalt- en marineblauw
Voorzitter Theo van Schaik van Excelsior: “Excelsior was blauw en blijft blauw. We hebben gekozen voor een jas, hes, pantalon en pet waarvan de basis kobaltblauw van kleur is. De marineblauwe baan aan de rechterkant van de jas en hes geeft het geheel een moderne en tegelijkertijd strakke uitstraling. Bijzonder is het borduursel in de pet; daar hebben we gekozen voor het dorpswapen van Loo. De oude uniformeren dateerden van 1983, dus het was hoogtijd voor iets nieuws. We hebben daarnaast een groot aantal instrumenten vervangen. Voor Excelsior is de honderdste verjaardag zo extra memorabel geworden.”

Rondgang door het dorp
De drie verenigingen hebben de afgelopen jaren diverse acties opgezet en initiatieven genomen om het benodigde bedrag in te zamelen. Zij bedanken alle fondsen en bedrijven die een duit in het zakje hebben gedaan. Excelsior bedankt bovendien haar donateurs die de vernieuwing mede mogelijk hebben gemaakt. Als dankjewel maken Willem Tell, Jemmy Tell en Excelsior zondag aan het begin van de avond een rondgang door het dorp.

Bomvol jubileumprogramma
De jubileumfestiviteiten van Willem Tell en Excelsior gingen zondag verder. Om 12.30 uur begon bij schuttersgebouw Willem Tell (Loostraat 38) een fotospeurtocht. Rond de klok van 14.00 uur zorgden de Vesters Walder Muzikanten voor een muziekfestijn. Zij speelden naast Egerländer en Moravische volksmuziek ook bigbandmuziek, dansnummers en meezingers. In het tweede feestweekend zijn er de jubileumreceptie (zaterdag 10 juni) en het schuttersconcours van kring de Liemers (zondag 11 juni).