Leerlingen organiseren een high-tea voor ouderen van de Driegastenhuizengroep (Foto: Anisa Suherli)
Leerlingen organiseren een high-tea voor ouderen van de Driegastenhuizengroep (Foto: Anisa Suherli)

MDT: van een high-tea organiseren voor ouderen tot het klussen bij een kinderboerderij

Algemeen

REGIO - De leerlingen van het Lyceum in Elst zijn inmiddels volop bezig met hun individuele MDT-projecten. Waar de leerlingen eerder bezig waren met het spelen met kinderen bij het AZC in Elderveld is er nu meer variatie in projecten. Leerlingen zetten projecten op in het kader van mens en maatschappij of doen iets wat te maken heeft met duurzaamheid of sport, een onderwerp waar zij veel over kunnen leren. 

Door Anisa Suherli en Flore Sandifort

Enkele leerlingen hebben hun MDT-project gedaan bij Landerij de Park in Elst. De Park is een natuurgebied waar je kunt wandelen en fietsen. De leerlingen hebben hier hun tijd doorgebracht door de vaste vrijwilligers te helpen met verschillende klussen. Denk hierbij aan het schoonmaken van de kassen en onkruid verwijderen van het terrein. De leerlingen mochten ook helpen bij de kinderboerderij. Zo mochten ze helpen met de schapen van en naar de stal te brengen op de dag dat deze geschoren werden. Volgens de leerlingen was dit ‘interessant en leuk om een keer van dichtbij te zien hoe dit wordt gedaan’. 

High-tea Driegastenhuizengroep 

Enkele meiden doen hun MDT-project bij de Driegastenhuizengroep, locatie Hoogstede in Arnhem. Op dinsdag- en donderdagmiddag komen zij langs bij de ouderen op verschillende afdelingen om met hen te kletsen, een spelletje te spelen en zo de ouderen een mooie middag te bezorgen. Op donderdag 25 mei hebben zij een high-tea georganiseerd voor maar liefst 20 ouderen in het tehuis Samen hebben de leerlingen hapjes gemaakt in de keuken en de tafel gedekt. De ouderen hebben hier erg van genoten!

Flessen ophalen

Vroeger als klein kind ging je regelmatig langs de deuren om plastic flessen op te halen om een klein zakcentje bij te verdienen. Een aantal leerlingen op het lyceum Elst gebruiken dit concept voor hun MDT-uren. Maar in plaats van dat ze het geld in hun eigen zak steken, doneren ze het geld aan een goed doel. De leerlingen op het Lyceum Elst zijn erg enthousiast over dit concept. Anisa Suherli en Flore Sandifort: “Als coaches krijgen wij regelmatig foto’s van het aantal flessen dat leerlingen hebben opgehaald en het bedrag dat ze ermee hebben verdiend. Voorbeelden van een aantal goede doelen waar de leerlingen het bedrag aan doneren zijn de voedselbank, het Rode Kruis of aan de Ghana werkgroep van het lyceum Elst.”

Training geven 

Als je een sport uitoefent op een sportclub is het erg leuk om daar ook je MDT-uren aan te besteden. Twee leerlingen van het Lyceum Elst geven voetbaltraining op de sportclub waar ze zelf ook voetballen. Ze trainen een pupillenteam en zetten zelfstandig een training in elkaar. Daarnaast ontwikkelen ze hun sociale en communicatieve vaardigheden.

Een tweede leven 

ToSwitch is een tweedehands winkel, onder andere gevestigd in Elst. Een aantal leerlingen van het Lyceum brengt hier de MDT door. Alle spullen die binnenkomen moeten uitgezocht en gesorteerd worden. De spullen die een plekje krijgen in de winkel werden opgeborgen door leerlingen.
Op deze manier krijgen leerlingen op een leuke manier een eerste indruk van hoe het is om in een winkel te werken.