Bij Yusei Gachi zijn judo, jiu jitsu en karate te beoefenen
Bij Yusei Gachi zijn judo, jiu jitsu en karate te beoefenen

Maak kennis met Budovereniging Yusei Gachi tijdens Duuve te Gek

Algemeen

DUIVEN - Eén van de vele verenigingen die zich presenteert tijdens Duuve te Gek is Budovereniging Yusei Gachi. Deze sportvereniging zetelt al bijna 60 jaar in Duiven. 

Door Alie Engelsman

Rolf Coolen is penningmeester en inmiddels al bijna 50 jaar lid van de vereniging. Hij vindt het belangrijk dat verenigingen zich kunnen laten zien tijdens een evenement als Duuve te Gek. “Belangrijk is echter wel dat er voldoende ruimte is om ons te presenteren. We willen het een en ander demonstreren en bezoekers de gelegenheid geven om zelf te ervaren hoe het voelt om ‘op de mat’ te staan.”

Bij Budovereniging Yusei Gachi zijn de japanse vechtsporten judo, jiu jitsu en karate te beoefenen. Yusei Gachi betekent, vrij vertaald, ‘overwinnaar door een betere techniek’. Bij budosporten ligt de nadruk namelijk op het gebruik van techniek en intelligentie om de tegenstander te overwinnen. “We hebben de budotraditie hoog in het vaandel staan. Daarin staan zelfbeheersing, discipline en respect centraal. Van de drie sporten is Jiu Jitsu het meest gericht op weerbaarheid en zelfverdediging. Er mag ook meer dan bij judo, waarbij je bijvoorbeeld de overstrekkingen alleen mag gebruiken op het ellebooggewricht en alleen mag verwurgen bij de halsslagader. Judo richt zich vooral op de werptechnieken en bij karate worden vrijwel alleen de handen en voeten gebruikt om te stoten en te trappen.” Dit klinkt allemaal heel technisch, maar tijdens een bezoek aan Budovereniging Yusei Gachi wordt het verschil duidelijk. Er wordt op recreatief niveau gesport en bij judo ook op wedstrijdniveau.
De vereniging is er voor jong en oud. “Ons jongste lid is 3,5 jaar oud, de oudste is 85. De vereniging heeft op dit moment 150 leden, die worden getraind door onze 12 leraren. We vinden het belangrijk dat er voldoende kwaliteit is en aandacht voor iedereen. Iets meer dan de helft doet judo, de andere helft is ongeveer gelijk verdeeld over jiu jitsu en karate. De jongste leden beginnen met tuimeljudo, waarbij ze al spelenderwijs en stoeiend de basistechnieken van judo leren. Voor beide andere sporten heb je een wat fijnere motoriek nodig. Vanaf een jaar of zes kunnen de kinderen ook karate of jiu jitsu gaan doen.”

De in 1964 opgerichte Budovereniging Yusei Gachi startte in een café. Rolf, die als 10-jarige jongen bij de vereniging kwam, heeft dat niet meegemaakt. “Toen ik er bij kwam had de vereniging de oude gymzaal, waar nu de AH zit, als locatie. We verhuisden naar een oude garage in de Woerdstraat, waar we nog een aantal jaren hebben gesport. In 1990 konden we terecht in onze eigen Dojo aan de Eltensestraat. Aan de sporten zelf is door de jaren heen eigenlijk niets veranderd, behalve dat bij de judosport de regels wat strenger zijn geworden, maar dat er ook wat meer aspecten van de worstelsport in komen.” Naast het sporten is er natuurlijk ook ruimte voor gezelligheid. Zo organiseert de vereniging ook andere activiteiten, waaronder een budokamp van vrijdagavond tot zondagavond en een eindejaarsbarbecue voor alle leden.
Meer weten over Budovereniging Yusei Gachi? Bezoek ze tijdens Duuve te Gek, op zondag 24 september van 12.00 uur tot 17.00 uur in het centrum van Duiven.