Fons Eijkelkamp                           Wolf Nathan                              Arjan ter Bogt
Fons Eijkelkamp Wolf Nathan Arjan ter Bogt

Finale verkiezing Duurzaamste Ondernemer van de Liemers

Algemeen

LIEMERS - Op dinsdag 10 oktober om 20.00 uur is de finale-avond van de verkiezing van de Duurzaamste Ondernemer van de Liemers en wordt Het Musiater in Zevenaar het epicentrum van duurzaamheid en innovatie. Een avond met inspirerende sprekers, muziek door Chris Hero Jack én natuurlijk de bekendmaking van de felbegeerde titel. De drie genomineerden voor de titel van Duurzaamste Ondernemer van de Liemers zijn: Fons Eijkelkamp van Royal Eijkelkamp uit Giesbeek, Wolf Nathan van Nathan uit Zevenaar en Arjan ter Bogt van Woningcorporatie Plavei uit Didam. 

De avond wordt gepresenteerd door Reinier van den Berg, de bekende RTL-weerman én expert op het gebied van klimaatverandering en duurzaamheid. Een van de hoogtepunten van de avond is de keynote van Maurice Beijk, een vooraanstaande specialist in duurzaam bouwen. Zijn presentatie over kennis delen en bewustwording zal de aanwezigen inspireren om duurzaamheid te omarmen als een enorme economische kans. “Groen, gewoon doen!” is zijn credo voor de avond. De genomineerden voor de titel van Duurzaamste Ondernemer van de Liemers worden voorgesteld aan het publiek door middel van korte filmpjes en persoonlijke introducties. Deze ondernemers hebben zich geplaatst in de finale door hun toewijding aan duurzaamheid en innovatie: Expert in bodem- en wateroplossingen, Royal Eijkelkamp uit Giesbeek, Woningcorporatie Plavei uit Didam en specialist in totaaloplossingen voor klimaattechniek, Nathan uit Zevenaar. Na het tellen van de publieksstemmen bereikt de spanning om 21.40 uur zijn hoogtepunt, wanneer de winnaar van de prestigieuze titel bekendgemaakt wordt. De avond wordt feestelijke afgesloten, met gelegenheid om onder het genot van een drankje na te praten.

Over de verkiezing

Met deze verkiezing worden duurzame bedrijven in de Liemers in de schijnwerpers gezet. Zij zijn hét voorbeeld voor andere ondernemers in onze regio. Ze laten zien wat mogelijk is en inspireren met hun verhalen. Door hen een podium te geven worden andere ondernemers aangemoedigd om ook hun ecologische voetafdruk te verkleinen, te verduurzamen en daarmee hun bedrijf klaar te stomen voor de toekomst. Het organisatiecomité bestaat uit Jeroen Willems (Willems technisch adviesbureau), Bert Frölich (Kunstwerk!), Hanneke Luising (HAUS Advocaten) en Eelco Noordijk (Rabobank Arnhem en Omstreken). “Dit evenement belooft een unieke gelegenheid te worden om te vieren wat er al bereikt is op het gebied van duurzaamheid in de Liemers en om samen te kijken naar de groene toekomst die voor ons ligt”, aldus woordvoerder Jeroen Willems.

Nathan

Wolf Nathan: “Met grote trots kijk ik naar de nominatie van ons bedrijf voor de eervolle titel van Duurzaamste Ondernemer van de Liemers. Deze nominatie is een erkenning van ons voortdurende streven naar het bevorderen van duurzaamheid binnen onze sector.

Ons pand, met een indrukwekkend energielabel A+++++, weerspiegelt onze toewijding aan duurzaamheid. Het is een tastbaar bewijs van ons streven naar ecologische verantwoordelijkheid en efficiëntie. Ons pand is meer dan alleen een werkplek; het is een levendig voorbeeld van wat mogelijk is als we duurzaamheid in ons DNA opnemen. Maar we gaan verder dan alleen ons pand. We hebben de Nathan Academy opgericht om de energietransitie in de branche te bevorderen. Hier leiden we installateurs op in de warmtepomptechniek. Het is onze manier om de kennis en passie voor duurzaamheid te delen en anderen te inspireren.

‘Ons pand  weerspiegelt onze toewijding aan duurzaamheid’

De nominatie is een erkenning van ons voortdurende streven naar een groenere toekomst. Het is een blijk van waardering voor het harde werk en de inzet van het hele Nathan-team. We zijn vastbesloten om onze inspanningen voort te zetten en samen met anderen de weg te banen naar een duurzamere wereld.

Woningcorporatie Plavei:

Duurzaamheid is een essentieel onderdeel van de werkwijze en strategie van woningcorporatie Plavei. Directeur-bestuurder Arjan ter Bogt: “Onze bewoners staan centraal. We willen het wonen voor hen zo aangenaam mogelijk maken. We willen en kunnen ze bewust maken van energiezuiniger leven en een beweging op gang brengen die leidt tot resultaat. Wanneer bewoners het belang zien/voelen, leidt dat tot bezuiniging in energieverbruik. Zo hebben we een keer een challenge gehouden, waarbij bewoners met het laagste energieverbruik een prijs konden winnen. Dat werkte!”

We willen en kunnen bewoners bewust
maken van energiezuiniger leven’

De metamorfose van de Bloemenbuurt in Didam in de afgelopen jaren is de perfecte showcase van de duurzaamheidsambities van de woningcorporatie. De 220 sterk verouderde, energieverslindende huurwoningen in de wijk zijn gerenoveerd of gesloopt voor nieuwbouw. Met als klap op de vuurpijl de aansluiting op een nieuw warmtenet. Allemaal in samenwerking met de gemeente Montferland en Firan. “Onze bewoners hebben nu veel lagere energiekosten én zijn zich veel bewuster geworden van duurzaamheid in het algemeen.”

Royal Eijkelkamp

Royal Eijkelkamp bedenkt, ontwikkelt, produceert en levert slimme oplossingen voor bodem- en waterprojecten. Het bedrijf ademt duurzaamheid in alle vezels: de bedrijfsprocessen, de productie van innovatieve apparatuur, de eigen gebouwen en het realiseren van samenwerkingsverbanden met bedrijven, onderzoeks-, kennis- en onderwijsinstellingen. In het oog springen de Innovatiehub Innofields en de Dutch Food Security Alliance. Alles is erop gericht om moeder aarde zo min mogelijk te belasten en bij te dragen aan een betere wereld.

‘De hele energietransitie moet je onderaan
beginnen’

Het bedrijf is wereldwijd actief en grossiert in binnen- en buitenland in awards, toch is de nominatie voor ‘Duurzaamste Ondernemer van de Liemers’ een hele speciale aldus Fons Eijkelkamp: “De hele energietransitie moet je onderaan beginnen. Dichtbij huis. Je moet lokale mensen meekrijgen en werken aan bewustwording. Kijk je bijvoorbeeld naar de landbouw, dan zie je dat de voedingswaarde van granen en groenten flink is afgenomen. Je moet de mensen ervan overtuigen dat biologische teelt, dus zonder gebruik van beschermingsstoffen en kunstmest, een hogere voedingswaarde oplevert. Uiteindelijk kost dat minder, omdat je maar één krop sla nodig hebt in plaats van twee of drie.”

Datum: Dinsdag 10 oktober
Locatie: Het Musiater, Zevenaar
Aanvang: 20.00 uur

Tickets: Gratis via https://liemerskunstwerk.nl/theater/duurzaamste-ondernemer-van-de-liemers/

Afbeelding
Afbeelding