Winfried de Mulder, rechts Chris Blij. Op de achtergrond zijn vrijwilligers aan het werk (Foto: Alie Engelsman)
Winfried de Mulder, rechts Chris Blij. Op de achtergrond zijn vrijwilligers aan het werk (Foto: Alie Engelsman)

Vrijwilligers altijd welkom bij Stichting Blij

Algemeen

GROESSEN - Stichting Blij uit Groessen, opgericht in 2016, wordt gerund door Chris Blij (78) en zijn vrouw Dicky. De stichting draait op vrijwilligers. Een kijkje achter de schermen.

Door Alie Engelsman

Chris, voorheen eigenaar van een garagebedrijf, was altijd al actief met hulpactiviteiten. Toen iemand in de buurt een stuk land beschikbaar stelde, om daar gewassen voor de voedselbank te verbouwen, werd Chris gevraagd om dat te begeleiden. “Maar er was daar verder niets, je kon daar niet eens naar de wc. Dus heb ik een deel van mijn land (ca 10.000 m2) aangeboden en nu stuur ik de vrijwilligers aan. Mooi en dankbaar werk, waar we een dagtaak aan hebben sinds mijn zoon mijn garagebedrijf heeft overgenomen.”
Winfried de Mulder is één van de ruim 40 vrijwilligers. Hij is bijna 72 en werkt nu ongeveer zes jaar elke dinsdagochtend bij Chris en als het nodig is ook op andere dagen. “Mijn dochter tipte me op een advertentie bij de Voedselbank. De groenten die daar lagen zagen er zo goed uit. Ik dacht, ik ga eens bij Chris informeren. Zo ben ik hier terecht gekomen.” “En nooit meer weggegaan,” grapt Chris. Winfried vervolgt: “Het mooie aan dit werk is dat het zo veelzijdig is. Er zijn veel klussen te doen. Geen moment is hetzelfde en je leert er zoveel van. Natuurlijk zijn er routineklussen, zoals het schoffelen tussen de planten, maar zelfs dat is leuk om te doen. Wat nog mooier is, is dat het zulk dankbaar werk is. Je weet waar je het voor doet. Je zorgt er voor dat mensen die afhankelijk zijn van de Voedselbank echt verse en gezonde groenten op tafel kunnen zetten. Alle gewassen worden biologisch geteeld, er wordt niets bespoten. Zodra de gewassen geoogst zijn gaan ze direct naar de Voedselbank. Verser kan bijna niet. Als vrijwilliger mag je zelf ook groenten en fruit mee naar huis nemen en geloof me, dat smaakt zoveel beter dan uit de winkel.”
Een deel van de vrijwilligers zijn mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Deze mensen doen hier zinvol werk, krijgen weer plezier in het leven en kunnen daardoor weer makkelijker hun plekje in de maatschappij vinden. Winfried: “Er zit een duidelijke sociale kant aan Stichting Blij. Het leuke van dit vrijwilligerswerk is dat je deze mensen helpt, door met ze samen te werken. Het geeft een heel warm gevoel van binnen, als je zo iemand in het dorp tegenkomt en hij zegt: ‘Het gaat hartstikke goed, ik ben blij dat ik via jullie weer een kans heb gekregen.’ Stichting Blij doet ontzettend goed werk. Dat mag best meer bekendheid krijgen. Het is fijn om er over te praten, zodat het een olievlekwerking gaat krijgen.”
Behalve het verbouwen van gewassen voor de Voedselbank heeft Stichting Blij nog andere projecten, zoals het opknappen van fietsen, bestemd voor asielzoekers of andere mensen die geen fiets kunnen betalen. Chris: “Vrijwilligers die technisch handig zijn, zijn ook van harte welkom.” Winfried: “Werken voor Chris is ook heel gezellig. Je bouwt een leuke band met elkaar op. We drinken gezamenlijk koffie, er wordt getrakteerd als er iemand jarig is en eenmaal per jaar belonen Chris en Dicky ons met een barbecue. Er wordt veel gekletst, maar er is ook een luisterend oor voor mensen met wie het minder goed gaat. Lief en leed wordt hier gedeeld.”
Mensen die dankbaar, afwisselend en zinvol vrijwilligerswerk willen doen kunnen zich melden bij Chris en Dicky Blij, via de website https://stichtingblijgroessen.nl