Burgemeester Huub Hieltjes leest (Foto: Alie Engelsman)
Burgemeester Huub Hieltjes leest (Foto: Alie Engelsman)

Burgemeester verrast peuters en kleuters met een spannend verhaal

Algemeen

DUIVEN - Van 24 januari tot en met 3 februari worden landelijk weer veel kinderen van 0,5 tot 6 jaar voorgelezen tijdens de Nationale Voorleesdagen. Bij kinderdagverblijf Happy Faces zette burgemeester Huub Hieltjes zijn beste beentje voor.

Door Alie Engelsman

Nolda, die jarenlang kinderen op kinderdagverblijf Happy Faces voorlas en actief was als vrijwilliger bij ‘De Voorleestrein’, aarzelde geen moment toen ze tijdens Duuve te Gek burgemeester Huub Hieltjes sprak. Ze vroeg hem of hij op donderdag 25 januari wilde voorlezen tijdens het voorleesontbijt bij de Happy Faces. Hieltjes gaf hier graag gehoor aan.

Dertig kinderen luisterden naar het verhaal ‘Help! Een verassing’ van Miriam Bos. Dit prentenboek staat bovenaan in de top 10 van prentenboeken, die elk jaar wordt vastgesteld door de CPNB (collectieve propaganda van het Nederlandse Boek). In ‘Help! Een verassing’ , het prentenboek van het jaar 2024, gaat het over Susie Eekhoorn die en verassing heeft voor August de Vos, die eigenlijk helemaal niet van verrassingen houdt. Zijn vriendinnetje Susie doet namelijk graag wilde dingen, zoals rennen en springen. August houdt van rust, zoals lezen en mooie dingen maken. Wat zal Susie voor hem in petto hebben, vreest August en zal dat allemaal wel goed gaan? Uiteraard loopt het goed af, alhoewel…. Burgemeester Hieltjes wisselde het echte voorlezen af met het tonen van de plaatjes aan de kinderen. Hieltjes leest vaker voor op scholen, onder andere tijdens de Kinderboekenweek. Hij heeft zich van te voren wel ingelezen en hardop geoefend. “Het is best een spannend boek. De schrijfster werkt met het thema dat kinderen soms iets heel spannend vinden en hoe ga je daar dan mee om? En verrassingen kunnen ook heel spannend zijn. Het boek eindigt ook, heel bewust, met een zin ‘Dat is nog een verrassing’. Het is echt een prentenboek, dus de peuters en kleuters kunnen naar de kleurrijke plaatjes kijken. Ik vind het heel leuk om voor te lezen. Het draagt bij aan de ontwikkeling van de kinderen, hoe jong ze ook zijn. Vaak is zo’n voorleesmoment ook een aanleiding om met de kinderen in gesprek te gaan, om ze uit te leggen wat een burgemeester en een gemeenteraad doet. Nu is deze groep daar natuurlijk nog veel te jong voor.” Toch lukte het Hieltjes om, na het voorlezen, met de kinderen te praten over zaken die hen bezig hielden, zoals zwemles, voetballen, kleutergym en winnen of verliezen. 

Kiki, leidster van kinderdagverblijf Happy Faces in Duiven, vond het geweldig dat de burgemeester kwam voorlezen. Happy Faces is een kleinschalig en huiselijk kinderdagverblijf dat gehuisvest is in OBS Toermalijn. Kiki: “De burgemeester deed het ook heel goed. Op kinderdagverblijf Happy Faces vinden we voorlezen heel belangrijk. Het is heel goed voor de cognitieve, spraak/taalontwikkeling van het kind en zo’n voorleesmoment met ontbijt als vanmorgen is ook een mooie sociale activiteit. We hebben, naast de kinderen van de opvang, ook de groepen 1 en 2 van de basisschool uitgenodigd om te komen luisteren. Happy Faces en OBS De Toermalijn werken aan een mooie doorgaande leerlijn. Happy Faces vangt nu ca 20 baby’s en peuters op, maar we hebben ook een voorschoolse en een buitenschoolse opvang. We zijn open van 7.00 uur tot 18.00 uur en kinderen van 0 tot 12 jaar kunnen bij ons terecht.”