Candea College scoort in ‘Op weg naarHet Lagerhuis 2024’

Algemeen

DUIVEN - Het Streek uit Ede en Candea College uit Duiven hebben de Gelderse voorrondes van de BNNVARA-debatcompetitie ‘Op weg naar Het Lagerhuis’ gewonnen.

De winnende scholen stromen door naar de landelijke achtste finales die in maart plaatsvinden in Hilversum. De winnaars van de speechwedstrijd komen binnenkort uit tegen alle andere provinciale winnaars.
Op weg naar Het Lagerhuis is de grootste debat- en speechwedstrijd van Nederland. Middelbare scholen uit het hele land werken toe naar een uiteindelijke tv-uitzending. Uit elke provincie strijden scholieren om een plek in de landelijke finale. Het allerbeste jonge debat- en speechtalent is later dit jaar te zien bij BNNVARA op NPO 2.
Twintig scholen uit Gelderland trapten dit seizoen af tijdens twee provinciale voorrondes. Deze vonden plaats in het Huis der Provincie in Arnhem op donderdag 1 en vrijdag 2 februari 2024. De winnende school op donderdag 1 februari zijn was Het Streek, Ede. De winnende speech kwam van Bing Dik van het Arentheem College - Thomas a Kempis, Arnhem. Op dag 2 won het Candea College. De winnende speech kwam van Zerremin Araz van het Christelijk Lyceum Apeldoorn. Deelnemende middelbare scholieren debatteerde over elf stellingen. Dit zijn landelijke- en provinciale stellingen. De provinciale stellingen gaan over of Gelderse jongeren voorrang moeten krijgen bij het aanwijzen van een woning, en of de wolf haar beschermde status moet kwijtraken. De landelijke stellingen ginge onder meer over sociale media, kunstmatige intelligentie en de verkiezingsoverwinning van rechtse partijen.
De jongerendebatcompetitie is verbonden met het in de jaren ‘90 zo populaire VARA-programma ‘Het Lagerhuis’. De jongereneditie ‘Op weg naar het Lagerhuis’ keert sinds 1999 jaarlijks terug. Dit jaar in samenwerking met Erasmus+ en de Provincie Gelderland. Het doel van het programma is om jongeren de mogelijkheid te bieden hun debattechnieken te vergroten en om ze te laten ervaren wat de provinciale politiek inhoudt.