De cast (Foto: Arthur van Leeuwen)
De cast (Foto: Arthur van Leeuwen) Foto: Arthur van Leeuwen

Toneelvereniging Vol Animo hijst de zeilen

Algemeen

DUIVEN - Toneelvereniging Vol Animo uit Duiven speelt dit jaar het hilarische blijspel ‘Boeien’. 

Door Alie Engelsman

Het stuk werd in 2019 al op maat voor de toneelvereniging geschreven door Rob van Vliet. Enkele weken voor de uitvoering besloot de regering echter, vanwege de corona-epidemie, tot een lockdown. Vier jaar later zetten de spelers ‘Boeien’ alsnog op de planken. Ze hebben er zin in.

Tot drie keer toe startte de toneelvereniging met de repetities van het stuk ‘Boeien’. Er rustte geen zegen op. ‘Boeien’ werd aan de kant geschoven en de spelers besloten vorig jaar een ander toneelstuk te spelen. Maar ‘Boeien’ bleef boeien. Via stemming werd nagenoeg unaniem besloten het toneelstuk toch weer uit de ijskast te halen. Op een enkele speler na bleef de cast gelijk. Echter, twee spelers die in 2020 niet mee deden, wilden dit jaar toch wel heel graag spelen. Voorzitter Henk Katgert: “Het voordeel van een toneelstuk op maat is dat we de schrijver opdracht kunnen geven om er twee rollen aan toe te voegen. Dat is goed gelukt. Op het cruiseschip, waar ‘Boeien’ zich afspeelt, duiken twee schoonmakers op, die bovendien voor een mooie plotwending zorgen. ‘Boeien’ is daardoor nog boeiender geworden.”

Marlies Wery speelt Annie, één van de nieuwe rollen. Als hoofd van het schoonmaakteam en liever lui dan moe, observeert ze het werk van haar medewerkster. “Ik vond het heel spannend, want het stuk stond al, dus dan denk je: ‘Wat voegen wij nog toe? Doet het geen afbreuk aan het verhaal?’ Maar als je dan het totaalplaatje ziet, dan hebben we zeker wel een meerwaarde. Ik vind het in ieder geval leuk dat ik gewoon mee kan doen.” Daan van den Broek speelt matroos Nico, een rol die hij overneemt van een speler die vanwege andere bezigheden stopte in 2020. “Het is niet de meest uitdagende rol, maar ik vind het wel heel leuk om na vijf jaar weer op het podium te staan en dat zelfs op mijn 30ste verjaardag.”

Nick Loderus, regisseerde in 2019-2020 ‘Boeien’ en nam, op verzoek van alle spelers, ook dit seizoen met veel enthousiasme de regie op zich. Wat hem betreft is dit voorlopig zijn laatste regieklus. “Omdat ik het toneelspelen mis, heb ik de keuze gemaakt om volgend seizoen ‘gewoon’ weer aan te sluiten als speler. Voorgaande jaren speelde de regisseur regelmatig mee in het toneelstuk, maar we hebben ervaren dat dat niet werkt. Een regisseur moet zich volledig kunnen concentreren op het spel van de anderen.” Toneelvereniging Vol Animo is dus op zoek naar een nieuwe regisseur. William Kroone: “We zoeken iemand die blij wordt van blijspelen en 20 leuke, enthousiaste, leergierige, soms eigenwijze toneelspelers aan wil sturen. We zijn een gezellige amateur-toneelvereniging, die weliswaar serieus aan de slag wil om een goed toneelstuk te laten zien, maar ook de tijd neemt voor leuke activiteiten, zoals naborrelen na elke repetitie en een feestavond.”

De voorverkoop van kaarten (€10,-- per persoon) voor de voorstelling is inmiddels gestart. Online kan er besteld worden via een mail naar volanimo@hotmail.nl. Kaartjes kunnen ook gekocht worden bij Café Bij de Buren, Sascha Diertotaal en Theepaviljoen Horsterpark. Uiteraard zijn de kaarten bij de kassa te koop, maar vol is vol.
De speeldata in de Ogtent in Duiven zijn op 5 en 6 april, s avonds om 20.00 uur en op 7 april om 14.30 uur.