Doe mee aan de longuitdaging!
Doe mee aan de longuitdaging!

Wandelen voor meer lucht: informatieavond op 16 april

Algemeen

REGIO - Voor mensen met een chronische longziekte zijn zowel medicatie als bewegen belangrijke behandelopties. Maar zo’n 60% van alle 1,3 miljoen longpatiënten beweegt niet of te weinig. Terwijl door minder bewegen en inactiviteit de longklachten en beperkingen uiteindelijk zullen toenemen. Vanaf april is er een wandeluitdaging speciaal voor mensen met een chronische longaandoening, waar men samen kan wandelen voor meer lucht.

Als longpatiënten frequenter bewegen, trainen ze mede de (ademhaling)spieren. Hierdoor zullen ze merken dat dagelijkse activiteiten makkelijker worden en ze zelfstandiger kunnen blijven functioneren. Lichaamsbeweging draagt bij aan minder ziekenhuisopnames, minder medicijngebruik, meer energie, sneller herstel na ziekte, betere slaap, meer sociale contacten en een betere kwaliteit van leven. Kortom bewegen kan een positief bijdrage betekenen voor de prognose van de ziekte.

Bewegen en longziekten geeft een spanningsveld tussen willen en daadwerkelijk doen. Want vaak ervaart men al benauwdheid of kortademigheid zonder te bewegen. Veel longpatiënten proberen vanwege deze inspanningsafhankelijke klachten of de angst voor nog meer benauwdheid inspanning juist zo veel mogelijk te vermijden. Goedbedoelde beweegadviezen worden mede door deze angst niet altijd opgevolgd. Deze groep mensen kan dus een steuntje in de rug gebruiken.
Heeft u een longziekte en wilt u met elke stap sterker worden door te wandelen onder (medische) begeleiding? In de omgeving Duiven, Westervoort en Zevenaar hebben zorg-, sport- en beweegprofessionals de handen ineen geslagen. Vanaf april tot september gaan zij dit jaar samen met mensen met een chronische longaandoening 20 weken lang wandelen. Doe mee aan deze Longuitdaging. En werk samen met andere mensen met een longziekte op een gezellige manier aan uw gezondheid. U bent welkom op de Atletiekbaan in Zevenaar op dinsdag 16 april om 19.00 uur, waar we starten met een kopje koffie of thee en daarna met wandelen.
Aanmelden kan via: Bewegenenlongziekten@longalliantie.nl