Wethouder Joyce Zwaga kwam het echtpaar feliciteren (Foto: Alie Engelsman)
Wethouder Joyce Zwaga kwam het echtpaar feliciteren (Foto: Alie Engelsman) Foto:

Diamanten echtpaar Van Loon: ‘Zondag 28 april was een dag met een gouden randje’

Algemeen

DUIVEN - Ton en Roelie van Loon-Geitenbeek vierden zondag 28 april hun 60-jarig huwelijksjubileum. Met dochter Jacqueline, schoonzoon Willem, drie kleinzonen met aanhang en vier achterkleinkinderen bezochten ze op hun trouwdag Preston Palace in Almelo. “We hebben geweldig, genoten. Iedereen, ook de kleintjes, konden zich er prima vermaken. Een dag met een gouden randje.”

Door Alie Engelsman

Ton (81) en Roelie (78) leerden elkaar in 1962 in Arnhem kennen. Voor Ton was het liefde op het eerste gezicht. “Ik kwam met de trein uit Den Helder, na anderhalf jaar in Nieuw Guinea te zijn geweest. Vanaf het station liep ik nog even naar het Schouwtje (waar nu de Korenmarkt is) en daar zag ik twee mooie dames zitten. Ik kon niet anders dan ze een drankje aan bieden. Voor mij was toen al duidelijk dat Roelie de vrouw van mijn leven was. Toen ik haar uitnodigde voor mijn verjaardag, bleek mijn vader haar al te kennen. Ze bracht in die tijd de kranten rond.” Ze trouwden in 1964 en kort daarna werd hun dochter geboren. Het stel verhuisde van Arnhem naar Den Helder, naar Katwijk, naar Voorhout (de bollenstreek) en uiteindelijk kwamen ze 15 jaar geleden in Duiven terecht. “We volgden toen onze dochter, die in Duiven woonde. We hopen hier, net als in Katwijk en Voorhout, de 20 jaar vol te maken.” Maar als het aan Roelie ligt verhuizen ze nog wel een keer naar een gelijkvloerse woning of appartement, in een buurt waar meer leeftijdsgenoten wonen.

Ton werkte bij de Koninklijke Marine totdat hij op zijn vijftigste met pensioen kon. “Ik begon als loodgieter, maar dat was niets voor mij. Ik wilde varen. Als 18-jarige jongen werd ik uitgezonden naar Nieuw Guinea. Ik werd vliegtuigmaker. Als marinier ben je veel van huis, soms maandenlang. Maar het was een mooie tijd. Ik was de jongste opa daar en ik genoot er van als mijn kleinzoons me kwamen ophalen van het vliegveld.” Ook Roelie heeft gewerkt vanaf haar 14e tot ze 60 was. Ze werkte onder andere bij Arnhemse Kunstzijde Unie, de Albert Heijn in Katwijk en later voor het postorderbedrijf Bakker-Hillegom. Vanwege haar gezondheid moest ze stoppen en dat vond ze erg jammer.

Roelie kreeg in korte tijd tweemaal een herseninfarct. “Ik heb er niets aan over gehouden. Dat heb ik vooral te danken aan het snelle optreden van mijn man.” Ton laat zijn vrouw ook liever niet langer dan hooguit een uurtje alleen thuis. “Roelie werd geopereerd, waarbij via de lies de blokkade in de hersenen werd opgelost. De eerste keer dat ze dat deden was de ingreep nog experimenteel. Zo’n operatie moet dan wel binnen drie uur na de eerste verschijnselen plaatsvinden. De tweede keer herkende ik de symptomen en heb ik gelijk 112 gebeld.” Ook Ton moest onder het mes toen bij een medische keuring een kwaadaardige poliep werd ontdekt. “We zijn nu allebei weer kerngezond, maar we beseffen ook wel dat het zo voorbij kan zijn. Daarom genieten we zoveel mogelijk van elkaar. We gaan bijvoorbeeld graag even wat eten in Winkelcentrum Kronenburg. We wonen nog zelfstandig, met twee uur per week een huishoudelijke hulp. Maar Roelie kan heel goed afstoffen en ik kan heel goed stofzuigen, dus we zijn een goed team samen,” grapt Ton.