De burgemeester van Wageningen ontsteekt het vuur
De burgemeester van Wageningen ontsteekt het vuur Foto: Jorrit Lousberg

Britse en Canadese WOII-veteranen ontsteken het Nationaal Bevrijdingsvuur

Algemeen

WAGENINGEN - Op het 5 Mei Plein in Wageningen is om 00.00 uur het Nationaal Bevrijdingsvuur ontstoken. In het live NOS-programma ‘Vuur van de Vrijheid’ werd traditioneel een brug gemaakt van herdenken op 4 mei naar vrijheid koesteren op 5 mei. Met muzikale optredens en culturele voordrachten van o.a. Gijs Scholten van Aschat, Roxeanne Hazes, Soy Kroon, Naaz en The Kik werd stilgestaan bij vrede en vrijheid. Het Bevrijdingsvuur werd ontstoken door twee WOII-veteranen: de Canadese George Brewster (101) en de Britse Geoff Robert (99). Zij werden bijgestaan door burgemeester Floor Vermeulen, die het Bevrijdingsvuur vervolgens overhandigde aan 2.500 estafettelopers uit 107 gemeenten. Deze loopgroepen verspreiden het vuur in de nacht van 4 op 5 mei door heel Nederland. Met de aankomst van het Bevrijdingsvuur wordt morgen de start van de Nederlandse Bevrijdingsfestivals én de feestelijkheden in ruim 100 gemeenten gevierd.

4 mei stond in het teken van herdenken, met in Wageningen een Stille Tocht en de dodenherdenking met kranslegging bij het Monument voor de Gevallenen. Met het live NOS-programma Vuur van de Vrijheid werd de overgang van herdenken naar het koesteren van de vrijheid gemarkeerd. De twee WOII-veteranen werden onder luid applaus ontvangen op het 5 Mei Plein waar ze het Bevrijdingsvuur hebben ontstaken een belangrijke boodschap. “Vrijheid is niet vanzelfsprekend en we moeten er alles aan doen om de jongste generatie dat besef bij te brengen. Het is hartverwarmend hoe we hier ontvangen zijn!” vertelde George Brewster.

5 mei staat in het teken van het ‘koesteren van de vrijheid’ met o.a. de Nationale Herdenking Capitulaties 1945, het Vrijheidsdefilé, het Bevrijdingsfestival Gelderland en de Vrijheidsmaaltijd:

12.00 uur - Nationale Herdenking Capitulaties 1945
Tijdens de Nationale Herdenking Capitulaties 1945 wordt de bevrijding van Nederland herdacht. Hierbij zijn minister van Defensie Kajsa Ollongren, de Inspecteur Generaal der Krijgsmacht, prof. mr. Pieter van Vollenhoven, 8 militaire attachés en 10 Britse WOII-veteranen aanwezig. Tijdens deze ceremonie, met herkenbare vlaggenceremonie en flypast, komt de ‘Ode aan de Veteranen’ terug, waarbij middelbare scholieren zijn gevraagd te reflecteren op de heldendaden van onze veteranen. Die scholieren hebben alle nog in leven zijnde WOII-veteranen ook dit jaar een dankbrief geschreven. Daarmee worden de verschilmakers van toen, WOII-veteranen, bedankt door de verschilmakers van morgen: middelbare scholieren. De Nationale Herdenking wordt door Omroep Gelderland live uitgezonden.

12.35 uur - Vrijheidsdefilé
Direct na de Nationale Herdenking start het Vrijheidsdefilé plaats met voorop naar verwachting 10 Britse veteranen die in de Tweede Wereldoorlog voor onze vrijheid hebben gevochten. In aanloop naar 80 jaar vrijheid start dit jaar de omvorming van het (voorheen) Bevrijdingsdefilé naar het Vrijheidsdefilé. Daarin wordt de internationale militaire samenwerking sinds 1945 gemarkeerd én geëerd. Die samenwerking wordt zichtbaar gemaakt doordat internationale partners met een delegatie deelnemen aan het defilé. Dit jaar verwelkomen we al: België, Groot-Brittannië, Verenigde Staten, Frankrijk, Noorwegen en Oekraïne. Met ruim 1.700 deelnemers is het defilé ook dit jaar een onmisbaar onderdeel van Bevrijdingsdag in Wageningen.

13.00 uur - Bevrijdingsfestival Gelderland met Rondé, Krezip én 15 podia door de Stad der Bevrijding

Om 13.00 uur wordt het Bevrijdingsvuur aangestoken bij MainStage x Sena Performers Stage door verschilmakers Soy Kroon en Dorian Bindels. Samen met een 17-koppig ensemble van de musical 40-45 openen zij het Bevrijdingsfestival Gelderland. Hiermee barst ook in Wageningen het Bevrijdingsfestival los en zal de vrijheid muzikaal gekoesterd worden op 15 podia verspreid door de hele stad. Met een programmering ‘voor en door Wageningen’ bieden we graag een podium aan veelbelovend talent én professionele musici. Bekende namen zoals Rondé (13.15 uur), Wende Snijders (16.00 uur), Sophie Straat (21.15 uur) & Krezip (23.00 uur) helpen daarnaast om de vrijheidsboodschap bij een groot (jong) publiek over te brengen. Daarnaast zijn er 15 podia door het stadscentrum van Wageningen, samen vormen zij het Bevrijdingsfestival Gelderland. Bekijk de hele line-up van het Bevrijdingsfestival op Wageningen45.nl.

17.30 uur - Vrijheidsmaaltijd

Bij het vallen van de avond schuiven we aan voor de Vrijheidsmaaltijd op de Generaal Foulkesweg. Aan een tafel van maar liefst 400 meter is plaats voor zo’n 790 dinergasten (79 jaar vrijheid). 100 kaarten worden ter beschikking gesteld aan de lokale AZC’s en minima via de Voedselbank. Samen zullen alle gasten de vrijheid koesteren met heerlijk eten uit de wereldkeuken, muziek en cultuur. De Vrijheidsmaaltijd 2024 is helemaal uitverkocht. Wageningen 45 presenteert de Vrijheidsmaaltijd in samenwerking met Food of Cultures, Bblthk Wageningen, Hotel de Wereld en het Vrijheidskwartier. De Vrijheidsmaaltijd wordt mede mogelijk gemaakt door VFonds en Provincie Gelderland.

Over Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 (Wageningen45)

Op 5 mei 1945 werd in Wageningen, in Hotel de Wereld, een einde gemaakt aan de meest recente bezetting van Nederland. Het bezorgde Wageningen de titel ‘Stad van de Vrijheid’. Het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 (Wageningen45) heeft daardoor dé positie en kans om jaarlijks wereldwijde aandacht te vragen voor vrede, veiligheid en vrijheid. Al 79 jaar leeft Nederland in vrede en vrijheid en lijkt dat bijna vanzelfsprekend.

De oorlog in Oekraïne en in Israël & Palestina zorgt bij velen dat vrijheid heel voelbaar onder druk staat. Juist daarom is in het herdenken van strijd, het koesteren van de vrijheid én het vinden van verschilmakers belangrijker dan ooit! Met een impactvolle programmering van live-evenementen en online verbinding wil Wageningen45 zo veel mogelijk (jonge) mensen raken met de vrijheidsboodschap. Vrijheid: samen maken we het verschil!