Logo duiven-post.nl


Aan de dood ontsnapt in De Waaij

Een sfeervolle foto van Anna Reitsma en haar dochtertje bij recreatieplas De Waaij in Westervoort. Hoe anders was het beeld een paar dagen eerder. Anna en dorpsgenote Tonny van Workum redden toen drie Syriërs het leven. Ze bleken de zwemkunst niet machtig en verkeken zich op de bodem van De Waaij, die ineens snel afloopt. Vanaf het strandje zagen Anna en Tonny hoe de mannen kopje onder gingen. Ze bedachten zich geen moment en gingen het water in om de Syriërs te redden.

Er verdronken deze zomer al meerdere migranten, omdat ze niet konden zwemmen en de gevaren van water onderschatten. Bijna was het vorige week in Westervoort ook zover. Bij De Waaij redde Anna Reitsma en Tonny van Workum-Terhaard drie Syriërs het leven.

Ze zit niet te wachten op bloemen of bedankjes. Anna Reitsma wil alleen een waarschuwing afgeven: ga niet in (diep) water als je niet kunt zwemmen! "Als ik vijf tellen later ter plekke was geweest, waren er drie doden gevallen, dat weet ik zeker."

Een reconstructie. Het was een mooie dag en met haar dochter en een vriendje van haar dochter ging Anna Reitsma naar De Waaij. Ze sloegen nauwelijks acht op vier allochtone jonge mannen, die net als zij genoten van de zon. Totdat de mannen redelijk ver het water in waren en een van hen plotseling wild met zijn armen begon te zwaaien.

Anna: "Ik wist eerst niet of het menens was of dat ze gewoon stonden te geinen. Ik wist wel dat De Waaij ineens snel afloopt. Het ene moment sta je tot aan je schouders in het water en één stap verder ga je kopje onder. Toen een andere man begon te zwaaien, begreep ik dat er echt iets aan de hand was. Ik ben het water in gerend en heb de man die onder water was gegaan een paar meter terug gesleept naar een plek waar hij weer kon staan. Op dat moment gingen ook twee andere mannen kopje onder. Samen met Tonny van Workum heb ik ook die twee weer boven water gekregen. Het ging allemaal heel snel en je handelt intuïtief. Pas toen we weer op het strandje stonden, begreep ik wat er was gebeurd en merkte ik dat ik helemaal stond te shaken."

De vier mannen, waarvan er drie kort daarvoor in levensgevaar waren geweest, zaten volgens Anna Reitsma verdwaasd voor zich uit te kijken. "Uiteindelijk bleek er een, degene die niet onder was gegaan, een beetje Engels te praten. Ik heb hem enorm uitgefoeterd. Of ze zich wel realiseerden wat er had kunnen gebeuren? Ik geloof dat ze het op dat moment zelf eigenlijk niet beseften. Er kwam nauwelijks een reactie. Het was een heel surrealistische situatie. Mijn dochter en haar vriendje bijvoorbeeld hadden niets meegekregen van wat er was voorgevallen."

Anna Reitsma maakte melding van het voorval bij de politie. Van de agenten hoorde ze dat het waarschijnlijk om Syrische inwoners van Westervoort gaat. Anna Reitsma en Tonny van Workum zouden de mannen graag nog een keer spreken. Anna: "Ook dan gaat het me niet om een bedankje. Ik wil van ze horen of ze zich hebben gerealiseerd dat ze in levensgevaar waren. En ik hoop dat we ze ertoe kunnen bewegen zwemlessen te nemen."

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox