Logo duiven-post.nl


V.l.n.r.: Rezah Jewel, Maarten Groenendijk, Tim Hermsen, Björn Freriks, Taco Jansen (voorzitter), Isabelle Haring, Fons van Dael, Edwin Gerards, Peter Brandsen en Dennis de Vries (assistent trainer).
V.l.n.r.: Rezah Jewel, Maarten Groenendijk, Tim Hermsen, Björn Freriks, Taco Jansen (voorzitter), Isabelle Haring, Fons van Dael, Edwin Gerards, Peter Brandsen en Dennis de Vries (assistent trainer).

Rolstoelbasketbal 'Pigeons on wheels'

Basketbalvereniging Pigeons begint met rolstoelbasketbal onder de naam 'Pigeons on wheels'. Vanaf deze maand wordt er wekelijks op woensdag- en vrijdagavond getraind in sporthal Triominos. Om het rolstoelbasketbal in Duiven en Westervoort de start te geven die het volgens Pigeons-voorzitter Taco Jansen verdient, is er op 17 september een officiële kick-off. Voor iedereen die om wat voor reden dan ook geïnteresseerd is.

Sinds Taco Jansen (38) in 2015 aantrad als voorzitter van Pigeons, waait er een frisse wind door de club. Met de introductie van rolstoelbasketbal gaat nu ook een langgekoesterde wens in vervulling. Voor de aanleiding moeten we twintig jaar terug in de tijd.

Naar die dag in november 1997 toen de 18-jarige Taco Jansen in Zevenaar met zijn brommer werd geschept door een auto. Met een schedelbasisfractuur en diverse andere breuken en kneuzingen belandde hij op de intensive care van het Radboud-ziekenhuis. Een maand lang lag hij in coma en de dokters hadden hem al opgegeven. Vanaf het moment echter dat Taco Jansen ontwaakte, ging het langzaam beter. Hij leerde zichzelf alles opnieuw aan en zijn hersens bleken ongeschonden, getuige ook twee hbo-opleidingen die hij op latere leeftijd voltooide.

Deze ingrijpende ervaring overtuigde Taco Jansen ervan dat sporten 'voor iedereen is'. Ook voor mensen met een beperking. Als voorzitter van Pigeons voegt hij nu de daad bij het woord. Taco: "Ik was als jochie een druk en beweeglijk kind, dat niets liever deed dan sporten. Ik heb heel lang gezwommen en lesgegeven bij De Watervrienden in Zevenaar en gebasketbald bij Basketiers. Ik speel nog steeds bij Pigeons en ben daar samen met veel andere, enthousiaste mensen ook als bestuurder actief. We zijn ontzettend blij en trots dat we nu ook rolstoelbasketbal kunnen aanbieden. Ik heb het zelf gespeeld toen ik revalideerde na mijn ongeluk. Net als gewoon basketbal is het een fantastisch spelletje."

Taco Jansen, sinds kort woonachtig in Amersfoort, beseft dat onbekend onbemind maakt. Vandaar de clinic 'Pigeons on wheels'. Hij hoopt op veel belangstelling, zowel van toeschouwers als van mensen met een lichamelijk ongemak die mee willen doen. Rolstoelen zijn aanwezig. Taco: "Momenteel hebben we een achttal spelers. Ik hoop dat er de komende maanden nog enkele bij komen, zodat we vanaf januari aan de competitie mee kunnen gaan doen."

De kick-off op zondag 17 september in Triominos (13.00-14.30, toegang gratis) wordt gegeven door aanvoerder Mustafa Korkmaz van het Nederlands team. Basketball Experience Nederland verleent medewerking. Het initiatief wordt gesteund door Uniek Sporten, dat mensen met een beperking helpt bij het zoeken naar een sport(vereniging).

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox