Marian Kampschreur staat dit jaar voor het laatst tussen de kerstbomen.
Marian Kampschreur staat dit jaar voor het laatst tussen de kerstbomen.

Laatste kerstbomen van Kampschreur

Een kerstboom van Kampschreur. Veel Groessenaren en mensen uit de directe omgeving van het dorp, weten al 41 jaar niet beter. Maar het houdt op. Dit jaar is de laatste kerstbomenverkoop bij het voormalige tuincentrum aan de Dorpstraat.

Nog ongeveer 500 bomen hebben ze. Allemaal Servische sparren. Voor een prijs van tussen de 10 en 15 euro, afhankelijk van de grootte, gaan ze er de komende weken uit. Marian Kampschreur heeft goede hoop ze alle 500 te kunnen slijten. "Het zijn mooie bomen voor een goede prijs."

Het begon ruim 40 jaar geleden op dezelfde plek. Ruud Kampscheur begon naast zijn ouderlijk huis in Groessen een tuincentrum. Marian, zijn latere vrouw, ging hem helpen en van het begin af aan stortten ze zich aan het eind van ieder jaar ook op de kerstbomenhandel.

Marian: "Het eerste jaar verkochten we er gelijk zo'n honderd. Die hadden we elders moeten inkopen, omdat we nog geen eigen bomen hadden. We zijn toen wel gelijk met de kweek ervan begonnen en vanaf het vierde jaar verkochten we alleen nog maar eigen bomen. Geen Nordmannen, waar de laatste jaren veel vraag naar is, maar Servische sparren. Zeg maar de traditionele kerstboom."

Vier jaar geleden sloot het echtpaar Kampschreur de deuren van hun tuincentrum, om verder te gaan met een kersenkwekerij: Kampschreur Kersen. Ieder jaar in juli en augustus worden de kersen rechtstreeks vanuit het bedrijf verkocht. Marian over die ommezwaai: "Het tuincentrum werd ons te bewerkelijk. De kinderen waren de deur uit en we wilden het wat rustiger aan gaan doen. Daarom zijn we verdergegaan met kersen. Dat loopt goed en we houden meer tijd over voor onszelf."

Op het land stonden echter nog wel honderden kerstbomen. Het zou zonde zijn geweest daar niets mee te doen en daarom ging de verkoop van de bomen in de maanden december van de afgelopen jaren gewoon door. Tot het eind van deze maand. Aanplanten doet de familie Kampschreur sinds 2013 niet meer en de voorraad raakt op.

Van emoties omdat het na 41 jaar ophoudt is geen sprake. Marian Kampschreur. "Nee, daar hebben we geen last van. We worden ouder en het wordt te zwaar. Het is gewoon mooi geweest. Deze laatste 500 bomen nog en dan zijn we er wel klaar mee."

De kerstbomen van Kampschreur (met kluit!) worden de komende weken dagelijks vers gestoken.

Meer berichten

Shopbox