De bijeenkomst werd afgesloten met het gezamenlijk maken en opeten van hapjes.
De bijeenkomst werd afgesloten met het gezamenlijk maken en opeten van hapjes.

Jeudige mantelzorgers in het zonnetje gezet

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht zijn mantelzorgers niet altijd ouderen. De praktijk leert dat er behoorlijk wat jongeren zijn die thuis taken als boodschappen doen, koken, oppassen en stofzuigen, combineren met schoolwerk. Omdat een ouder, broer of zus ziek is en hulp en aandacht nodig heeft.

De kans is groot dat deze jongeren overbelast raken en dat hun schoolwerk eronder lijdt. Vandaar dat welzijnsorganisatie Mikado, het Candea College en hulporganisatie Indigo jaarlijks een ontmoetingsbijeenkomst organiseren, waarop jonge mantelzorgers in het zonnetje worden gezet en met elkaar in gesprek kunnen. Wethouder Sjef van Groningen van Duiven en Anke van Beurden, beleidsadviseur Sociaal Domein van Westervoort, deden actief mee. De bijeenkomst werd afgesloten met het gezamenlijk maken (en opeten) van hapjes. Als blijk van waardering kregen de jonge mantelzorgers ieder twee bioscoopbonnen.

Danka Ribbink, Sociaal Werker Mantelzorg bij Mikado, hecht veel waarde aan het ondersteunen van jonge mantelzorgers. "Het werk wat de jongeren thuis doen is voor weinig mensen zichtbaar. En zelf weten ze vaak niet beter. Ze groeien op met een familielid dat verzorgd moet worden en dat doen ze gewoon. Maar daarom kan het nog wel heel belastend zijn. Het is goed dat de jongeren af en toe met elkaar in gesprek gaan en dat ze weten dat er een vangnet is in het geval ze vastlopen."

Meer berichten