Inge Kemper met haar honden (v.l.n.r.) foxterriër Humphrey, Jackell een kruising van een jackrusselterriër en een teckel en Reitze, een Friese Stabij.
Inge Kemper met haar honden (v.l.n.r.) foxterriër Humphrey, Jackell een kruising van een jackrusselterriër en een teckel en Reitze, een Friese Stabij.

'Jackell is een eigenwijze tante'

Het was een klein berichtje in de krant van vorige week: 'Inge Kemper Nederlands kampioen'. Het ging over Inge Kemper (35) uit Duiven die bij het 'NK behendigheid' in een manege in Laag Soeren met haar hond Jackell de beste was van allemaal. Vandaag meer over 'de weg naar het succes' van het kampioensduo.

Die weg begon een jaar of veertien geleden. Na een gehoorzaamheidscursus begon de moeder van Inge Kemper met foxterriër Humphrey aan behendigheidstrainingen. Het duo viel de jaren daarna regelmatig in de prijzen, met als hoogtepunt een tweede plaats tijdens het Nederlands kampioenschap. De nu 14-jarige Humphrey staat tegenwoordig 'stijf van de artrose' (in de woorden van Inge) en doet niet meer mee aan wedstrijden. In navolging echter van haar moeder heeft Inge met Jackell een nieuwe troef.

Jackell is een bijna negenjarige kruising van een jackrusselterriër en een teckel. Een hond die volgens Inge uit het juiste hout is gesneden. "Dit soort kruisingen levert heel eigenwijze honden op en Jackell is nog een teef ook. Die zijn meestal nog een graadje erger dan reuen. Je kunt gerust zeggen dat ze een enorm eigenwijze tante is. Maar ze wil wel samenwerken en ze is ook een doorzetter. Dat zijn goede eigenschappen."

Toch was het afwachten hoe het dier het er tijdens het Nederlands kampioenschap van af zou brengen. Tot verbazing van Inge zelf viel het allemaal op een goede manier samen. "In de competitie die over het hele jaar loopt zijn we tweede geworden. Dat Jackell goed is in behendigheids- proeven staat buiten kijf en normaal gesproken kan ze overal meedoen om te prijzen. Toch moet je het iedere keer weer afwachten. Zeker als het om zo'n groot kampioenschap gaat. De honden voelen de spanning die dat met zich meebrengt ook. Vorig jaar heeft het me een podiumplaats gekost. Gelukkig liep Jackell dit keer heel goed, terwijl een paar van haar grootste concurrenten juist een mindere dag hadden. Misschien dat dat beetje extra routine dat Jackell inmiddels heeft de doorslag gaf in ons voordeel."

De Nederlandse titel smaakt naar meer. Met Jackell gaat Inge Kemper volgend jaar verder in een hogere klasse. Ondertussen stoomt ze een andere hond, Reitze, een Friese Stabij van pas negen maanden, klaar voor 'het grote werk'. Inge: "Reitze is een hond met mogelijkheden. We volgen nu gehoorzaamheidscursussen bij hondenschool Andor in Didam. De volgende stap is dat we gericht gaan trainen op behendigheid. Het is leuk om samen progressie te maken."

Meer berichten