Logo duiven-post.nl


Jeroen Koster verzamelde dit jaar medailles aan de lopende band.
Jeroen Koster verzamelde dit jaar medailles aan de lopende band.

'De zee kan enorm verraderlijk zijn'

Lifesaving is geen sport waar de televisie veel aandacht aan besteedt en waar de kranten van vol staan. Terwijl het toch een zware en spectaculaire sport is. Vraag dat maar aan Jeroen Koster uit Duiven. Als lid van reddingsbrigade De Breuly uit Zevenaar beleefde hij een succesvol jaar.

Om te beginnen was daar het NK Lifesaving in Noordwijk. In de Masterklasse won Jeroen Koster liefst vijf keer goud. Onder meer op het onderdeel 'surf race', waarbij 300 meter dwars door de branding moet worden gezwommen. Ook de 'beach run' (een hardloopwedstrijd van een kilometer door mul zand) werd een prooi voor de Duivenaar, evenals onderdelen waarbij zwemmen en lopen moeten worden gecombineerd.

Eerder dit jaar werd Jeroen Koster ook al Europees kampioen en met een team van De Breuly was hij in oktober succesvol bij de Afrikaanse kampioenschappen in Marokko. Goud wegkapen lukte daar net niet, maar met vijf zilveren medailles en twee bronzen plakken kon toch van een geslaagd evenement worden gesproken.

Jeroen Koster: "Tijdens lifesaving-wedstrijden worden ongevallen nagebootst. Je strijdt individueel of met teams tegen elkaar door een parcours te zwemmen. Soms ook met een plank waar een drenkeling op moet worden gelegd. Vervolgens gaat het er gewoon om wie de snelste tijd realiseert. Zeker als het weer onstuimig is kan het er bij wedstrijden behoorlijk spectaculair aan toegaan."

Jeroen Koster (43) is een diehard als het gaat om lifesaving. Hij beoefent de sport, die liefst 21 wedstrijdonderdelen kent, al vanaf zijn zestiende. Vanaf zijn twintigste (de nodige brevetten rijker) doet hij mee aan wedstrijden, zowel in zwembaden als in het open water, meestal de zee. Hij organiseerde ook zelf NK's en enkele andere wedstrijden, waaronder die om de GZG-Cup in recreatieplas De Byland in Tolkamer. En hij organiseerde en gaf clinics. Jeroen: "De sport is niet zo bekend, maar wordt wel over de hele wereld beoefend en ontwikkelt zich ook nog steeds."

Zijn grote inzet voor de sport, naast een gewone baan, noemt Jeroen Koster 'een uit de hand gelopen hobby'. Dat was in het verleden ook zijn jarenlange vakantiewerk als strandwacht op de Zeeuwse stranden in dienst van de Reddingsbrigade Nederland. Jaren die hem leerden dat de kracht van water nooit mag worden onderschat.

Jeroen: "De zee kan enorm verraderlijk zijn. Daar komt bij dat veel mensen zichzelf overschatten. Getraind zijn of ongetraind, scheelt een hoop als het er in een noodsituatie op aan komt. Nog steeds vallen er ieder jaar enkele tientallen dodelijke slachtoffers. Daarom vind ik ook dat het schoolzwemmen terug moet komen. In een waterrijk land als Nederland ligt het gevaar overal op de loer."

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox