Secretaris Bart Kersten van de Liemers Harmonie (rechts) overhandigt jubilaris Eddy Boss het muziekstuk, dat ter ere van zijn 50-jarig lidmaatschap speciaal voor hem is gecomponeerd.
Secretaris Bart Kersten van de Liemers Harmonie (rechts) overhandigt jubilaris Eddy Boss het muziekstuk, dat ter ere van zijn 50-jarig lidmaatschap speciaal voor hem is gecomponeerd.

Liemers Harmonie eert Eddy Boss

Zijn opa was medeoprichter van Fanfare St. Remigius, de muziekvereniging die in 1986 werd omgedoopt in Liemers Harmonie Duiven. Ook zijn vader en vier broers van zijn vader speelden bij Remigius en later Liemers Harmonie. Eerder deze maand werd Duivenaar Eddy Boss (60) gehuldigd omdat hij 50 jaar lid is van de muziekvereniging.

Er zijn maar weinig mensen die kunnen zeggen dat er een muziekstuk is gecomponeerd ter ere van hen. Tot die selecte groep behoort sinds kort Eddy Boss. Ter gelegenheid van zijn 50-jarig lidmaatschap componeerde slagwerkdirigent Maarten Zaagman de mars 'All Hail The Boss' als variant op 'All Hail The King'. Een cadeau dat voor Eddy Boss als een volkomen verrassing kwam, maar daarom niet minder werd gewaardeerd. Eddy: "Ik snapte er niets van die dag. Onze oudste zoon en zijn vriendin kwamen ons ophalen. Ik dacht dat we een dagje-uit zouden gaan, dat doen we wel vaker. Maar vervolgens reden we naar het gebouw van de Liemers Harmonie. Daar stond iedereen klaar om mij te huldigen. Ik werd toegesproken door secretaris Bart Kersten, er waren bloemen en een oorkonde, en als klap op de vuurpijl de door Maarten gecomponeerde mars. Een speciaal cadeau."

De uitzonderlijke huldiging heeft alles te maken met de uitzonderlijke verdiensten van Eddy Boss voor Liemers Harmonie Duiven. Als 9-jarig jochie werd hij al lid en ging hij trommelen. Tot anderhalf jaar geleden zette hij zich als slagwerker in voor de vereniging. Naast andere activiteiten. Zo zat hij in de commissie die 35 jaar lang de taptoe organiseerde en als tambour-maître is hij al sinds 1978 het visitekaartje van de harmonie bij optredens op de weg. Eddy: "Als tambour-maître bepaal ik ook welke stukken we doen. Ik heb al aangekondigd dat we 'All Hail The Boss' heel regelmatig gaan spelen, haha."

In vijftig jaar heeft Eddy Boss veel mensen zien komen bij de harmonie, maar nog meer zien gaan. Met andere woorden: de vereniging krimpt in. Eddy: "Dat is jammer. Als iedereen er is zijn we nu met 33 muzikanten. Ik kan me tijden herinneren dat we met meer dan vijftig waren. Je ziet het overal. De oudjes haken af en aan de onderkant komen er minder bij. De jeugd kiest voor andere bezigheden, ze moeten werken omdat we tegenwoordig een 24-uurseconomie hebben of ze verhuizen naar buiten Duiven."

Zijn eigen kinderen zijn misschien wel het beste voorbeeld. Na drie generaties maakte slechts één van de drie zonen van het echtpaar Boss muziek bij de Liemers Harmonie. Ook hij is inmiddels gestopt. Pa moet de familie-eer hooghouden en doet dat ook. "Ik blijf betrokken. Liemers Harmonie is nog steeds een heel leuke muziekvereniging."

Meer berichten

Shopbox