V.l.n.r.: Edwin Tunnissen en Patricia Dhondt van Brasserie Een Mooie Dag en Marion Smid en Chantal Balke van welzijnsorganisatie Mikado.
V.l.n.r.: Edwin Tunnissen en Patricia Dhondt van Brasserie Een Mooie Dag en Marion Smid en Chantal Balke van welzijnsorganisatie Mikado.

Ouderen uit hun isolement halen

Duiven kent vele activiteiten die erop zijn gericht eenzame ouderen uit hun isolement te halen. Toch zijn er nog steeds ouderen die zich daar niet bij aansluiten. Een nieuw initiatief van Mikado en Brasserie Een Mooie Dag richt zich op die mensen.

De combinatie is redelijk bijzonder: een welzijnsorganisatie en een restaurant. Samen gaan ze proberen eenzame ouderen voor een gratis lunch of diner aan tafel te krijgen bij Een Mooie Dag op het Remigiusplein. Vanaf 9 januari is daar iedere dinsdag een tafel gereserveerd voor vier personen. Ze kunnen gezellig lunchen of dineren en uiteraard cónverseren. In de hoop dat het etentje ertoe leidt dat de ouderen zich aansluiten bij bestaande sociale activiteiten in het dorp.

Marion Smid werkt bij Mikado en zet zich ook als vrijwilliger in voor die organisatie. Zij legt uit. "Eenzame ouderen zijn voor Mikado een belangrijke doelgroep. Van thuiszorgorganisaties begrijpen we dat het met een heleboel van die mensen niet goed gaat. Omdat ze eenzaam zijn, zijn ze vaak ook depressief. Sommigen eten zelfs nauwelijks. Die mensen willen we met dit project bereiken. Omdat ook Edwin Tunnissen en Patricia Dhondt van Een Mooie Dag affiniteit hebben met ouderen, pakken we het samen op."

Het is niet zo dat de brasserie iedere week een gratis lunch of diner serveert voor vier mensen. Dat gebeurt tegen kostprijs. Het betekent dat financiering moest worden gevonden. Ook omdat veel mensen gehaald en weer naar huis gebracht zullen moeten worden. Het lokale bedrijfsleven is daarvoor benaderd en Marion Smid noemt de reacties 'hartverwarmend'. "Je kunt wel stellen dat we het voor de eerste vier maanden rond hebben. Inclusief het vervoer. Dat gaan vrijwilligers van de Stichting Erop Uit doen. Tegen een vergoeding waar nauwelijks de benzinekosten mee kunnen worden afgedekt. Echt geweldig."

Met minimale kosten is het project professioneel opgetuigd. Iedere dinsdag zal er ook een gastvrouw aanwezig zijn die de ouderen verwelkomt en op hun gemak stelt. Ze gaat deelnemers ook wijzen op de vele mogelijkheden voor ouderen. Marion Smid: "Het gaat om die eerste stap die mensen vaak niet durven zetten. Daar gaan we ze actief bij helpen. Om ze vervolgens attent te maken op andere mogelijkheden van ouderenopvang. Denk aan koffiebijeenkomsten, het Aanschuifdiner en het Activerend Huisbezoek Duiven/Westervoort."

Als de financiering rondkomt worden er in 2018 gedurende 50 weken gasten ontvangen bij Een Mooie Dag. In totaal 200 ouderen die komend jaar mogelijk de eenzaamheid voor een deel achter zich laten. Marion: "Wat zou het mooi zijn als dat lukt!"

Meer berichten