V.l.n.r.: Willem en Jannie van der Veer, Gerard van Marwijk.
V.l.n.r.: Willem en Jannie van der Veer, Gerard van Marwijk.

Met de Transit-bus naar het centrum

Ouderen uit Groessen, Loo en Duiven-Zuid die geen vervoer tot hun beschikking hebben, kunnen sinds gisteren op dinsdagen gebruikmaken van een speciale busdienst die ze naar het centrum van Duiven brengt en weer terug naar huis. Een initiatief van de Stichting ErOpuit.

Het centrum van Duiven is leuk geworden. Winkelcentrum Elshof Passage, het gezellige Remigiusplein met de nodige horecagelegenheden en op dinsdagochtenden ook de wekelijkse markt. Alle reden voor een bezoek. Veel ouderen en mensen die minder goed ter been zijn echter, zitten met een vervoerprobleem. Stichting ErOpuit, een 'vervoerbedrijf' dat wordt gerund door vrijwilligers, bekeek de mogelijkheden en ging aan het rekenen. Met als resultaat dat in januari, februari en maart iedere dinsdag tussen 09.30 en 13.00 uur vervoer mogelijk is van en naar Groessen, Loo en Duiven-Zuid. Mensen worden thuis opgehaald en ook weer teruggebracht voor slechts 4 euro.

Stichting ErOpuit werd zeven jaar geleden opgericht door Willem van der Veer. Nog steeds is deze Duivenaar de drijvende kracht. "Als stichting hebben we een Transit-bus gekocht en inmiddels zijn er tien vrijwilligers die regelmatig op de bus rijden. Op verzoek vervoeren we mensen die een beroep op ons doen. In principe senioren van 55 jaar en ouder met een minimaal inkomen, maar we kijken altijd wat de mogelijkheden zijn om mensen te helpen. Ongeacht de leeftijd."

Het vervoer is niet gratis, maar de kosten zijn te overzien. Willem van der Veer: "De bus rijdt niet op water en we moeten de aflossing betalen. Voor de dienst die we nu zijn begonnen naar het centrum, rekenen we 4 euro voor een retour. Daarmee hopen we quitte te spelen."

Hoewel de dienst op verzoek van bewoners in het leven is geroepen, vindt Willem van der Veer het lastig in te schatten hoeveel mensen er gebruik van gaan maken. Vandaar ook dat het een proefperiode van drie maanden betreft. Willem: "Misschien dat het even op gang moet komen, maar ik verwacht dat we na maart doorgaan. We vervoeren mensen niet alleen, maar begeleiden ze ook. Bij het in- en uitstappen en eventueel ook naar een mooi plekje in het centrum waar ze kunnen zitten. ErOpuit is dienstverlenend ingesteld. Daarom halen we mensen ook thuis op, al hopen we wel dat bewoners van het Eilandplein die mobiel zijn, zich op een vast punt bij de Jumbo verzamelen."

Voor de lijndienst op dinsdag kunnen belangstellenden zich steeds tot de (maan)dag ervoor opgeven bij Willem van der Veer. Graag bellen tussen 09.30 en 13.00 uur op nummer 06 1684 2733. Vertrektijden worden in overleg bepaald.

Meer berichten