Nieuwe predikant: 'Samen op zoek naar kerk zijn in deze tijd'

De Protestantse Gemeente Duiven heeft in de persoon van Jolande van Baardewijk een nieuwe predikant. Sinds medio december woont ze in Didam, sinds 1 januari is ze in functie en op zondag 14 januari deed ze officieel haar intrede in de kerkgemeenschap. Wie is ze en wat wil ze? We vroegen het haar.

Daar zit u dan in Duiven!

Jolande van Baardewijk: "Mooi toch. Het is een heel bewuste keuze geweest. Ik was sinds 2014 werkzaam als dominee in Oost Souburg en Kleverskerke in Zeeland en daar had ik het wel een beetje gezien. Vergrijsde gemeenten en in Zeeland bruist het toch al niet zo. Ik ben om me heen gaan kijken en in Duiven uitgekomen."

Omdat?

"Ik hier een jongere gemeente tref met meer reuring. En met actieve vrijwilligers. De gemeente telt 1.180 leden, onder wie zeker 400 die echt betrokken zijn en de helft daarvan zet zich ook daadwerkelijk in voor de kerk. Daar kan ik iets mee, denk ik dan."

U bent 55 jaar. Gaat er aan Duiven een leven in dienst van de kerk vooraf?

"Nee. Ik ben in Rotterdam geboren en na een studie theologie in het onderwijs terechtgekomen. Ik heb een jaar of twaalf, dertien lesgegeven op mbo's en hbo's. Veel jongerenwerk gedaan ook in die tijd. Daarna heb ik ongeveer even lang bij de publieke omroep gewerkt als bureauredacteur en programmamaker. Ik maakte vooral human interest-programma's. Heerlijk was dat, ik kon er mijn creativiteit in kwijt."

Daarna de overstap naar de kerk?

"Daar is nog best een heftige periode aan voorafgegaan. Ik ben op een gegeven moment gescheiden en stond voor de opvoeding van drie pubers. Het was een periode waarin ik ook op zoek was naar mezelf. Ik heb een master theologie gedaan en ontdekt dat ik me toch meer aangetrokken voel tot vrouwen. Sinds 2010 ben ik samen met Elsbeth Woertink."

Een lesbische dominee, kan dat wel?

"Ik zou niet weten waarom niet en gelukkig denken veel mensen daar net zo over. Ook het kerkbestuur in Duiven. Als er mensen zijn die het vreemd vinden, zou ik ze willen vragen mij erop aan te spreken. Dan kunnen we het erover hebben."

Wat is precies uw opdracht?

"We moeten samen op zoek naar kerk zijn in deze tijd. We zien allemaal dat de kerken leeglopen en dat de financiële positie minder wordt. Dat heeft consequenties. Zoals de staat steeds minder een verzorgingsstaat is, zo is de kerk steeds minder een verzorgingskerk. We maken de omslag naar de participatiekerk. Voor mijn werk betekent dat dat ik verbinding tussen mensen moet creëren. Dat ga ik doen door kleine groepen te vormen van mensen die samen dingen gaan ondernemen. We moeten meer zorg hebben voor elkaar."

Bent u een voorbijganger of haalt u hier uw pensioen?

"Geen idee, we gaan het zien. In de kerk denken we wel veel in perioden van vier jaar. Zoals het er nu uitziet, verwacht ik minimaal twee perioden nodig te hebben om tot resultaten te komen."

Een bijkomend voordeel van Duiven is dat u dichter bij uw kinderen zit.

"Ja. Mijn zoon en mijn ouders wonen in Apeldoorn en mijn beide dochters in Zwolle. Daar rijd je vanuit Didam sneller heen dan vanuit Zeeland. Ongeacht hoe lang ik in Duiven werkzaam zal zijn, is het ons plan de rest van ons leven in dit deel van het land te blijven. We houden van het platteland en dat heb je hier nog volop."

Meer berichten