Menno Schaafsma in de Olympische shorttrackhal in PyeongChang met naast zich Sjinkie Knegt (links) en Daan Breeuwsma.
Menno Schaafsma in de Olympische shorttrackhal in PyeongChang met naast zich Sjinkie Knegt (links) en Daan Breeuwsma.

Menno geniet van de Spelen

Liemerse sporters zijn er niet op de Olympische Winterspelen die tot 25 februari worden gehouden in het Zuid-Koreaanse PyeongChang. Maar in de begeleidingsstaf van de Nederlandse shorttrackploeg treffen we wel een inwoner van Duiven aan: fysiotherapeut Menno Schaafsma.

Hij woont pas iets meer dan een jaar in Duiven. De liefde bracht hem ernaar toe. Liefde voor zijn vriendin Linda Hauwert (van Hauwert Advocatuur & Mediation), met wie Menno Schaafsma samenwoont. Hij komt uit het noorden, uit het Friese Buitenpost. Maar nu zit hij in Korea en is er werk aan de winkel. De shorttrackers moeten fit aan de start staan. Medailles, daar gaat het om.

We spreken Menno (34) op maandag, een dag dat er geen shorttrackwedstrijden zijn. Na twee afstanden (1500 meter mannen en 500 meter vrouwen) is er één medaille: een zilveren voor Sjinkie Knegt. Menno: "Daar zijn we als ploeg heel blij mee. Zo'n eerste medaille haalt de spanning er een beetje af. Vergeet niet dat de verwachtingen hooggespannen zijn. Voor we naar PyeongChang kwamen hebben we tien dagen in trainingskamp gezeten in Japan. Dan voel je de druk met de dag toenemen."

Het zijn de derde Winterspelen voor Menno Schaafsma. In Vancouver (2010) en Sochi (2014) was hij er ook bij. Menno: "Via een praktijk in Zwaagwesteinde waar ik destijds werkte, ben ik in beeld gekomen bij de shorttrackploeg. Na iedere Spelen wordt er geëvalueerd en ze wilden beide keren graag met mij verder. Blijkbaar heb ik een meerwaarde en zelf bevalt het me ook goed. Inmiddels ben ik het langstzittende staflid."

Het shorttrack is de afgelopen jaren enorm in bekendheid toegenomen. Sjinkie Knegt en Jorien ter Mors zijn bekende sporters geworden en hebben Nederland naar de wereldtop gebracht. Dat maakt de omstandigheden ook voor Menno Schaafsma anders, al focust hij zich op zijn werk: het preventief en curatief behandelen van de shorttrackers. Menno deed zijn fysiotherapieopleiding in Groningen en volgde later een master manuele therapie in Amersfoort. "Er zijn enkele atleten met rugklachten, die voor iedere wedstrijd losgemaakt moeten worden. Daarnaast specifieke dingetjes, vaak voortkomend uit een revalidatietraject. Sjinkie met een meniscus bijvoorbeeld en Rianne de Vries met een enkel die ze vorig jaar heeft gebroken."

Het is geen straf om een paar weken in PyeongChang te zitten, geeft Menno Schaafsma toe. "Ik doe gewoon mijn werk, al is 'gewoon' natuurlijk niet het goede woord. Ik ben wel onderdeel van de Spelen. Dat is leuk. In Sochi vier jaar geleden was alles grootser, maar die Russen gooiden er toen waanzinnig veel geld tegenaan. Hier is het ook prima. De accommodaties, het eten, de trainingsfaciliteiten, alles is goed geregeld. En je voelt constant dat het de Olympische Spelen zijn. Hier moet het gebeuren voor de meeste sporters, het is nu of nooit."

Als hij straks terug is uit Korea wordt het rustiger rond de shorttrackploeg en pakt Menno Schaafsma zijn werk bij Fysio Ter Horst in Velp weer op. Een mooie ervaring rijker.

Meer berichten