Proosten op de toekomst van openbare basisschool Toermalijn.
Proosten op de toekomst van openbare basisschool Toermalijn.

Op Toermalijn hebben de kinderen wat te zeggen

Vorige week donderdag 8 februari was het precies 25 jaar geleden dat openbare basisschool Toermalijn in Duiven werd geopend. Dat werd natuurlijk gevierd en niet alleen die dag. Eind april gaat een groot schoolproject van start met tal van activiteiten in het kader van het jubileum.

Participeren is het toverwoord van deze tijd. En als we een participatiesamenleving hebben, waarom dan niet een participatieschool? Een school waar iedereen verantwoordelijkheid neemt voor zijn eigen leven en omgeving. Bij Toermalijn laten ze het niet bij woorden alleen. Kinderen hebben er daadwerkelijk wat te zeggen. Leerlingen uit de groepen 4 t/m 8 zitten in commissies met leerkrachten en ouders, en bepalen mede welke activiteiten er komen en hoe ze worden ingevuld.

Zo ook de viering van het 25-jarig bestaan van de school, en dus werd de aftrap van het jubileum vorige week geen 'bobo-feestje'. De kinderen waren er nadrukkelijk bij betrokken en genoten ook met volle teugen. Wilma Alders, docent van groep 4/5 en lid van de jubileumcommissie: "We hadden bijvoorbeeld een spelletjesmiddag. Een idee dat uit de koker van de kinderen kwam."

Officieel deel

Natuurlijk was er wel een officieel deel. Na het welkomstwoord van schooldirecteur Karin Kriehn voerden Pieter-Jan Buhler en Ineke Knuiman het woord. Pieter-Jan Buhler is directeur-bestuurder van de scholenstichting Proles, waartoe Toermalijn samen met elf andere basisscholen in de Liemers behoort. Ineke Knuiman is wethouder van de gemeente Duiven. Zij verrichtte na de toespraken ook de opening van het jubileumjaar door door een papieren deur te lopen met daarop de tekst: 'Toermalijn is zilver, wij gaan voor goud'. Een verwijzing naar een zelfstandige toekomst voor de school van minstens nóg 25 jaar.

Na de opening werd er met alle aanwezigen en de kinderen geproost op de toekomst. Binnen in de klassen was er voor iedereen een gebakje en aansluitend werd een begin gemaakt met de spelletjesmiddag.

Toermalijn is een relatief kleine school met iets meer dan 100 leerlingen. Enkele jaren geleden was er een fusie met De Wereldwijzer. Volgens Wilma Alders is Toermalijn zeker nog voor een reeks van jaren levensvatbaar, ondanks de verwachte krimp in de Liemers.

Stabiliseren

Wilma: "De school is 25 jaar geleden begonnen met 13 leerlingen en nu zitten we bijna op 113. De laatste jaren zijn we zelfs weer wat gegroeid. Of we die groei de komende jaren kunnen doortrekken weet ik niet, maar het leerlingenaantal stabiliseren moet mogelijk zijn. Daar gaan we in ieder geval voor."

Meer berichten

Shopbox