Tim Ouwejan poseert in de nog lege  Wilmersbergzaal van Muziekcentrum Enschede.
Tim Ouwejan poseert in de nog lege Wilmersbergzaal van Muziekcentrum Enschede.

Met Tim Ouwejan komt het wel goed

Tim Ouwejan (17) uit Duiven wil professioneel trombonespeler worden. Daar doet hij alles voor en op jonge leeftijd is hij al heel goed. Die bevestiging kreeg hij onlangs weer tijdens de regionale finale van het prestigieuze Prinses Christina Concours. Tim, begeleid door pianist Rik Helmes, werd tweede.

Tweede is eigenlijk 'net niet', maar zo zit Tim Ouwejan er niet in. Hij legt uit: "Aan het Prinses Christina Concours doen jongeren mee van 12 t/m 19 jaar, allemaal met verschillende instrumenten. Vooral heel veel piano's en strijkers. Van de zestig deelnemers dit jaar waren er maar vier met een blaasinstrument, onder wie ik. Voor de jury is dat heel lastig vergelijken. In mijn categorie 15 t/m 19 jaar eindigden twee jongeren van 15 jaar op de eerste plaats. Een meisje op harp en een jongen op viool. Misschien kijkt de jury naar muzikaliteit of leeftijd. Mij maakt het ook niet uit. Ik ben blij met mijn tweede plaats."

Dat hij na de voorronde door was naar de finale, kreeg Tim Ouwejan zaterdagavond laat te horen. De volgende middag zat hij samen met Rik Helmes alweer op het podium van de Wilmersbergzaal van Muziekcentrum Enschede. Ze speelden een ballade van de Franse componist Eugène Bozza. Tim: "Het ging best wel goed. Vooraf was ik iets gespannen, maar als we eenmaal bezig zijn is het vooral leuk. De Wilmersbergzaal is ook een prachtige zaal. Heel hoog en met een geweldige akoestiek. Het is mooi om daar voor veel mensen te mogen spelen."

Tim Ouwejan heeft zijn weg uitgestippeld. Hij doet dit jaar eindexamen gymnasium op het Liemers College en daarna wil hij trombone gaan studeren aan het Conservatorium van Amsterdam. De koperafdeling staat onder leiding van trombonevirtuoos Pierre Volders. Tim: "Ik krijg nu al les van Dick Bolt van het ArtEZ-conservatorium in Arnhem en één keer in de maand van Pierre. Betere leermeesters kan ik niet hebben. Het tromboneklasje van het Conservatorium van Amsterdam staat ook bekend als de beste tromboneleerschool van de wereld."

Nog wel even toegelaten worden. Er zijn maar drie plaatsen te vergeven. Tim: "Dat is zo, maar Pierre Volders heeft gezegd dat ik aangenomen word als ik zo doorga." Wat zijn verbeterpunten? "Trombone is best een moeilijk instrument om te bespelen. Het kan gewoon altijd nog beter. Mijn schuiftechniek bijvoorbeeld en het aanspannen van de spieren rond mijn lippen." Met Tim komt het wel goed.

Als tweede prijswinnaar krijgt Tim Ouwejan niet alleen kaarten voor een concert van het Orkest van het Oosten (met na afloop een 'meet and greet' met de dirigent en/of solist), hij won ook een optreden in de serie 'Klassiek Open Podium' in Musis Sacrum in Arnhem. Wanneer dat optreden is, is nog niet bekend.

Meer berichten

Shopbox