Yvonne Kemper met naast zich eigenaar Sakis Ouzounidis van Café De Tol. Rechts deelnemer en organisator Gerard Wanink en links titelverdediger Rudy Gerritsen.
Yvonne Kemper met naast zich eigenaar Sakis Ouzounidis van Café De Tol. Rechts deelnemer en organisator Gerard Wanink en links titelverdediger Rudy Gerritsen.

'Eén van de mooiste biljarttoernooien'

Het biljarttoernooi om de Edwin Kemper Bokaal beleeft komend weekend zijn tiende editie. Acht regionale topspelers komen tegen elkaar uit in Café De Tol in Duiven. Onder hen Duivenaar Gerard Wanink (tevens organisator) en Westervoorter Rob de la Motte. Ook titelverdediger Rudy Gerritsen uit Arnhem is van de partij.

Biljarten is een kleine sport die niet veel in de publiciteit komt. In de Liemers is het toernooi om de Edwin Kemper Bokaal een uitzondering. Een evenement met een sterk deelnemersveld, waarbij wordt gestreden op het scherpst van de snede. Maar altijd in een gezellige sfeer. Gerard Wanink: "Vanwege die combinatie vinden veel deelnemers het één van de mooiste toernooien van het jaar."

Het toernooi is al tien jaar een eerbetoon aan Edwin Kemper. Een Duivense hobbybiljarter die in 2003 op 41-jarige leeftijd overleed aan een herseninfarct. Met een toernooi wordt de herinnering aan hem levend gehouden. Eregast ieder jaar is de weduwe van Edwin Kemper, die aanwezig is bij de opening en de prijsuitreiking.

De spelsoort is driebanden-klein, het niveau top-Hoofdklasse. Alle deelnemers zijn in staat een gemiddelde van 0,8 carambole per beurt te halen. Hoewel Rudy Gerritsen de afgelopen twee edities won, is het volgens Gerard Wanink geen uitgemaakte zaak dat hij er weer met de hoofdprijs vandoor gaat. "Alle acht deelnemers zijn sterke toernooispelers. Alle acht komen ze elkaar gedurende het toernooi ook tegen. Met aan het eind, op zondagmiddag, een echte finale."

Voor de jubileumeditie heeft Gerard Wanink geen nieuwe spelers uitgenodigd, maar is hij teruggevallen op regionale spelers die minimaal één keer eerder hebben meegedaan. Zo is Roland Duis uit Zevenaar weer van de partij. Vorig jaar moest Duis afzeggen omdat hij verplichtingen had bij het NK bandstoten.

Het toernooi begint op vrijdag 23 februari om 18.00 uur. Er wordt tot middernacht gebiljart. Op zaterdag wordt er van 10.30 tot 20.00 uur gespeeld in De Tol en op zondag van 10.30 tot ongeveer 17.00 uur. Bezoekers hebben gratis toegang.

Plannen om na dit toernooi te stoppen met de organisatie heeft Gerard Wanink niet. "Zo lang ik het kan doen en zo lang ik merk dat iedereen er lol in heeft doe ik het. Het enige is dat ik er geen geld op toe wil leggen. De deelnemers worden vrijgehouden en zo zijn er links en rechts nog wat kosten. Die dekken we af met sponsoring en dat hoop ik zo te kunnen houden."

De deelnemers zijn: Ayhan Celik (Doetinchem), Rob de la Motte (Westervoort), Jordy de Kruijf (Apeldoorn), Rudy Gerritsen (Arnhem), René Splithof (Doetinchem), Martijn Egbers (Beek), Roland Duis (Zevenaar) en Gerard Wanink (Duiven).

Meer berichten

Shopbox