Fysiotherapeut Jaap Sneep (links) met naast zich Nico van Geemert, Leo van Kuppenveld en Johan en Alie Lammertse.
Fysiotherapeut Jaap Sneep (links) met naast zich Nico van Geemert, Leo van Kuppenveld en Johan en Alie Lammertse.

Valpreventie spaart levens

De gemeente Westervoort heeft een verzoek van fysiotherapeut Jaap Sneep gehonoreerd. Via het Goed Voor Elkaar Team is een bedrag van 3000 euro beschikbaar voor Otago-valpreventiecursussen. 65-plussers kunnen de cursus gratis volgen.

Het is kort dag. 7 maart start de eerste van twee cursussen, elk met een groepsgrootte van 10 tot 12 personen. "We hebben nog een paar plaatsen vrij", zegt Jaap Sneep, die werkzaam is bij Fysiotherapie Van Kuppenveld. Hij is gespecialiseerd in het behandelen van ouderen (geriatrie). Dat hij zich wendde tot de gemeente met een verzoek om subsidie, is niet zomaar. Om zich heen ziet hij de beweegproblemen bij ouderen én hij is enthousiast over de in Nieuw-Zeeland ontwikkelde Otago-valpreventiemethode, die is erkend door het Ministerie van Volksgezondheid. Jaap Sneep is officieel Otago-instructeur. "Met deze cursus realiseer je een valreductie van 35 tot 40 procent. Dat is enorm. De opleiding bestaat uit verschillende oefeningen. Tijdens de cursus doseren we het. Eén keer in de week komen we bij elkaar en doen we samen oefeningen. Daarnaast verwacht ik dat deelnemers zelf oefenen en dat ze zich houden aan de norm voor gezond bewegen."

Nico van Geemert (89) uit Westervoort en Johan Lammertse (84) uit Duiven hebben de Otago-cursus al gevolgd. Zij delen de positieve ervaringen van Jaap Sneep. Nico van Geemert: "Het zijn geen moeilijke oefeningen, maar ze zijn wel intensief. Het resultaat is dat ik nu makkelijker kan lopen." En Johan Lammertse: "Ik ben een flink aantal stappen vooruit gegaan." Het verbaast Jaap Sneep niet. "Je ziet in vrijwel alle gevallen een spectaculaire verbetering. Mensen bewegen beter en de angst om te vallen wordt minder."

Het grootschalig toepassen van de Otago-methode zou een zegen zijn voor de volksgezondheid, stelt de fysiotherapeut. "Ouderen die vallen houden daar vaak botbreuken aan over. Die herstellen slecht omdat mensen oud zijn. Indirect zijn valpartijen zelfs regelmatig een doodsoorzaak. Met name bij heupbreuken zie je soms dat mensen onvoldoende herstelkracht meer hebben. Of ze krijgen er een longontsteking overheen die ze fataal wordt."

De Otago-cursus wordt gegeven op woensdagen (10.30-11.30 uur) in wijkcentrum De Bult in Westervoort. Deelname is gratis. Aanmelden bij Fysiotherapie Van Kuppenveld, info@fysiotherapievankuppenveld.nl, 0316 280 222.

Meer berichten

Shopbox