Schriijfster Bettina Drion heeft zich verdiept in de gevoelens van een joodse vrouw die als baby is ondergedoken.
Schriijfster Bettina Drion heeft zich verdiept in de gevoelens van een joodse vrouw die als baby is ondergedoken.

Lezing over Joods oorlogsleed in De Ogtent in Duiven

Ter gelegenheid van 4 en 5 mei organiseert Kunstwerk! op woensdag 25 april van 19.30 tot 21.30 uur een lezing die wordt gegeven door Bettina Drion in het onderkomen van de bibliotheek in cultureel centrum De Ogtent.

Betinna Drion (1968) schrijft romans, non-fictie en korte verhalen. In april 2015 verscheen haar nieuwste roman De engel en de adelaar, die zij samen met Hans van den Pol schreef. Het is een filmische oorlogsroman en een schurend liefdesverhaal ineen. Andere boeken die zij heeft geschreven zijn: Scherven (2013, Porselein (2011) en Een doodgewone week (2008).

Betinna is met haar roman uit haar comfortzone gekropen: Drion, kleindochter van een gee¨xecuteerde NSB'er, heeft zich verdiept in de gevoelens van een joodse vrouw die als baby is ondergedoken. De onderduikmoeder werd verraden, maar zelf overleefde zij het en haar beide ouders die het land uit waren gevlucht eveneens, maar de gevolgen van de gebeurtenissen in de oorlog waren schrijnend. Hoewel de personages in De engel en de adelaar fictief zijn, is het verhaal gebaseerd op de geschiedenis die zich heeft afgespeeld in Bettina Drions woning aan de Zaan, waar de baby ondergedoken heeft gezeten.

Tijdens de lezing gaat de auteur in op keuzes over goed en fout en de gevolgen ervan voor de nabestaanden. Zij trekt een parallel tussen het zwijgen van de Joodse eerste generatieslachtoffers en die van de foute kant. Ook licht zij een tipje van de sluier op over de achtergronden van haar roman, het grensvlak tussen fictie en non-fictie, haar schrijfproces en researchwerk. Na afloop is er gelegenheid voor een persoonlijk gesprek met de auteur en het laten signeren van boeken.

Meer berichten

Shopbox