Hoewel de Olympische Winterspelen weer succesvol waren, treurt Wennemars nog steeds over het feit dat Sven Kramer de 10 kilometer niet won. "Gezien de manier waarop Sven al jarenlang zijn sport bedrijft, gunde ik hem dat heel erg. Maar ja, je kunt verliezen, dat is sport."
Hoewel de Olympische Winterspelen weer succesvol waren, treurt Wennemars nog steeds over het feit dat Sven Kramer de 10 kilometer niet won. "Gezien de manier waarop Sven al jarenlang zijn sport bedrijft, gunde ik hem dat heel erg. Maar ja, je kunt verliezen, dat is sport."

Wennemars gastspreker MKB Duiven

Ondernemersvereniging MKB Duiven heeft een naam op te houden als het gaat om gastsprekers tijdens de jaarlijkse ledenvergadering. In het verleden waren onder anderen André Kuipers, Bram Moszkowicz, Johan Derksen, Peter R. de Vries en Jort Kelder te gast. De naam van de spreker dit jaar, op woensdag 4 april, misstaat niet in dit rijtje: Erben Wennemars.

Erben Wennemars (42) kon goed schaatsen, vooral op de kortere afstanden. Het resulteerde voor de boerenzoon uit Dalfsen in een lange en succesvolle carrière, met onder meer twee bronzen Olympische medailles (Turijn 2006). Als sportief hoogtepunt benoemt hij zelf de wereldtitel sprint in 2005 in Salt Lake City.

Het eind van zijn topsportloopbaan kwam abrupt. In december 2009 was 'coming star' Sven Kramer op de 1500 meter eenhonderdste sneller dan Wennemars en daarmee eiste hij de laatste startplek voor de Spelen in Vancouver op deze afstand voor zich op. Op 2 januari 2010 maakte Erben Wennemars bekend te stoppen.

Toch ging hij enkele weken later naar Vancouver: als analist voor de NOS. Het was het begin van een tweede carrière die tot op de dag van vandaag voortduurt. Een carrière die meer omvat dan het becommentariëren en analyseren van schaatswedstrijden.

Wennemars doet het goed in het sprekerscircuit, hij draaft regelmatig op in talkshows, hij is iedere maandag te horen op Radio 1 (terugblik op het sportweekend), hij zet zich in voor goede doelen en hij runt een eigen vastgoedbedrijfje. Voorheen werkte hij ook op de marketingafdeling van uitzendbureau Randstad. Daar is hij mee gestopt, net als met een interim-functie als commercieel directeur bij betaald voetbalclub PEC Zwolle. Bij PEC zat hij ook enige tijd in de Raad van Commissarissen.

In Duiven zal Erben Wennemars natuurlijk terugblikken op de Winterspelen in Pyeongchang. Ruim twee weken was hij vorige maand niet van het tv-scherm te slaan. Met zijn kennis van zaken en vlotte analyses (en dat voor een man die vroeger stotterde!) pakte hij iedereen in. Hoewel de Spelen succesvol waren, treurt Wennemars nog steeds over het feit dat Sven Kramer de 10 kilometer niet won. "Gezien de manier waarop Sven al jarenlang zijn sport bedrijft en gezien alles wat er in het verleden is gebeurd, gunde ik hem dat heel erg. Maar ja, je kunt verliezen, dat is sport."

Het gaat over meer dan sport alleen tijdens de bijeenkomst bij Gieling. Wennemars: "Ik ga proberen mensen met passie en energie te motiveren en te inspireren. Sport gebruik ik daarbij wel als metafoor."

Ondernemers in Duiven, Groessen en Loo die geen lid zijn van MKB Duiven maar aanwezig willen zijn bij het optreden van Wennemars zijn ook welkom.

Meer berichten