Staatsieportret van de Nederlandse shorttrackploeg op de Olympische winterspelen. Menno Schaafstra is de derde van rechts op de achterste rij. Naast hem premier Mark Rutte en daarvoor koning Willem-Alexander.
Staatsieportret van de Nederlandse shorttrackploeg op de Olympische winterspelen. Menno Schaafstra is de derde van rechts op de achterste rij. Naast hem premier Mark Rutte en daarvoor koning Willem-Alexander.

'Het hoogtepunt? Het brons van de vrouwen-relayploeg'

Het winterseizoen is voorbij. Dat betekent dat het voor Menno Schaafsma weer wat rustiger is. De fysiotherapeut van de Nederlandse shorttrackploeg die deelnam aan de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea, is weer thuis in Duiven. Op verzoek blikt hij terug op het evenement, dat voor Nederland met in totaal 20 medailles zeer succesvol was.

Blij om weer thuis te zijn?
Menno Schaafsma: "Ja, het was intensief. Voor de Spelen waren we ook al tien dagen in Japan voor een trainingskamp. Ik ben al met al een maand van huis geweest."

Hoe zagen jouw dagen in PyeongChang eruit?
"De shorttrackploeg bestond uit tien atleten en als enige fysio moest ik gewoon de hele dag voor ze klaarstaan. Daarnaast ging ik mee naar de dopingcontroles. Dan moet je behoorlijk aan de bak. Pas na de laatste wedstrijd viel het stil. Toen heb ik alleen Jorien ter Mors nog begeleid, omdat zij doorging naar het WK sprint in China. Mooi dat ze daar nog won ook."

De shorttrackploeg heeft één keer goud, twee keer zilver en één keer brons gehaald. Dat stemt tevreden?
"Uiteindelijk wel. Van met name Sjinkie Knegt was meer verwacht, maar anderen presteerden daarentegen juist boven verwachting. Het goud van Suzanne Schulting maakte dat de Spelen een succes waren."

Het hoogtepunt?
"Het brons van de vrouwen-relayploeg. Ze werden uitgeschakeld voor de finale, een enorme teleurstelling. Omdat ze uit waren op genoegdoening, spraken ze af de B-finale volle bak te rijden. Dat deden ze in een wereldrecordtijd en vervolgens bleek de winst in de B-finale zelfs genoeg voor de bronzen medaille, omdat in de A-finale twee teams werden gediskwalificeerd. Ongelooflijk, dat verzin je niet. De ontlading was enorm."

De Spelen in het algemeen?
"Een fantastisch evenement. Mooi dat ik daar weer bij mocht zijn en dat al voor de derde keer (Menno begeleidde de shorttrackers ook in 2010 in Vancouver en in 2014 in Sochi, red.). De Koreanen hadden het geweldig voor elkaar en iedereen was vriendelijk."

Wat maakt de Spelen nou zo anders dan bijvoorbeeld een World Cup-wedstrijd?
"Het belang van de wedstrijden. Alles draait om de Olympische Spelen. Daar werkt iedere sporter naartoe, daar moet het gebeuren. Dat zorgt voor druk. De één krijgt pijntjes en een ander slapeloze nachten. Een medaille winnen kan dan voor een enorme ontlading zorgen. Zoals het missen van een medaille peilloos verdriet kan veroorzaken."

Voor wie heb je het meest respect?
"Sjinkie Knegt en Jorien ter Mors springen er voor mij uit. Sinds Sochi al. Kort voor die Spelen overleed Joriens vader, maar ze pakte toch twee keer goud op de langebaan. En Sjinkie knalde ondanks een knieblessure naar brons op de 1000 meter. De eerste Nederlandse shorttrackmedaille in de geschiedenis."

En nu?
"Uitrusten en gewoon aan het werk. Ik ben niet mee geweest naar het WK shorttrack in Montreal. Het is mooi geweest. Vergeet niet dat ik het al twaalf jaar doe. Ik wacht de evaluatie van de bond af, maar zelfs als ze met me verder willen weet ik niet of ik dat ook wil. Hoe dan ook heb ik een geweldige tijd gehad. Op veel plaatsen geweest, veel gezien en veel meegemaakt. Maar er is meer. Misschien moet ik eens op Papendal gaan kijken. Daar gebeurt veel op sportief gebied en het is vlak bij huis."

Meer berichten