Frank Futselaar (vooraan derde van rechts in zwarte trui en spijkerbroek), initiatiefnemer Hans Frieling (blauw shirt) en de sponsors tijdens de kick off-bijeenkomst.
Frank Futselaar (vooraan derde van rechts in zwarte trui en spijkerbroek), initiatiefnemer Hans Frieling (blauw shirt) en de sponsors tijdens de kick off-bijeenkomst.

Startsein missie 'Tokio 2020'

Op het kantoor van GABA Makelaars was vrijdag de officiële kick off van een uniek project, dat voor de Westervoortse hardloper Frank Futselaar moet leiden tot deelname aan de Olympische marathon in Tokio in 2020. De neuzen staan in dezelfde richting en het vertrouwen in Frank Futselaar is groot.

"Frank kan het, hij gaat het halen. Als ik daar niet in zou geloven was ik er nooit aan begonnen." Hans Frieling, eigenaar van Sports Planet in Westervoort en zelf oud-topsporter (squash), straalt een en al betrokkenheid uit. Hij vindt het mooi: een sporter die het beste uit zichzelf wil halen. Zo iemand, Frank Futselaar in dit geval, kan op zijn volledige medewerking rekenen. Daarom nam hij het initiatief voor het project 'Frank Futselaar naar de Spelen in Tokio'. En is Hans Frieling trots dat met hem tien sponsors erin willen investeren.

In totaal gaat het om 75.000 euro. Drie jaar lang, 2018, 2019 en 2020, 25.000 euro. Geld dat het mogelijk maakt dat Frank Futselaar, nu nog docent van beroep, full prof-atleet wordt. Een hardloper die, onder leiding van zijn trainer Titus Fierkens, drie keer per dag kan trainen. Dat soort intensieve dagen zullen er zeker gaan komen, maar minstens zo belangrijk wordt de trainingsopbouw en de balans tussen arbeid en rust.

De legendarische wielrenner Joop Zoetemelk zei het decennia geleden al: 'De Tour win je in bed'.

Zeker is dat Frank Futselaar (26) zijn focus de komende tijd moet verleggen van de middenafstanden naar de marathon en progressie moet maken. Vorige maand scherpte de Westervoorter bij het NK 10 kilometer zijn persoonlijk record aan tot 29.58 minuten. Een tijd goed voor de vierde plaats. Maar om straks de limiet te kunnen lopen voor de Olympische marathon, moet hij én meer inhoud krijgen én moet zijn basissnelheid omhoog. Hans Frieling denkt dat het mogelijk is. "Frank heeft het talent en kan zich heel goed focussen."

De sponsors zullen nauw bij het project worden betrokken. De bedoeling is bijvoorbeeld om af en toe samen naar wedstrijden te gaan. De afspraak is ook dat aan het eind van ieder jaar wordt bekeken waar de atleet staat. Blijkt dat het halen van de Spelen een utopie is, dan wordt het project stopgezet. Normaal gesproken zal de druk in de loop van volgend jaar toenemen. Eind 2019 of begin 2020 moet Frank Futselaar de limiet lopen. Die is nog niet vastgesteld, maar de limiet voor de Spelen van 2016 in Rio de Janeiro geeft enig houvast: 2 uur en 11 minuten.

Overigens laten alle betrokkenen er geen misverstand over bestaan dat deelnemen aan de Olympische marathon het ultieme doel is. Uitgaan van een podiumplek of zelfs winst, is gezien het Afrikaanse geweld op de marathon niet reëel. Frank Futselaar richtte zich tijdens de kick off persoonlijk tot Hans Frieling. "Ik ben enorm vereerd dat je dit project voor mij hebt opgezet. Hoe het ook afloopt, daar zal ik je de rest van mijn leven dankbaar voor zijn."

Met een column gaat Frank de lezers van deze krant maandelijks informeren over het verloop van zijn missie.

Meer berichten