Leerlingen van Symbion maken zelf een filmpje over afvalscheiding op hun school.
Leerlingen van Symbion maken zelf een filmpje over afvalscheiding op hun school.

Duurzaamheid op Symbion: leren wat je zelf kunt doen

De Liemerse school voor praktijkonderwijs Symbion stond de week voor Pasen helemaal in het teken van duurzaamheid. De plaatsing van zonnepanelen op het dak van de school in Didam werd aangegrepen om op allerlei manieren aandacht te besteden aan onderwerpen als energie en afval. De leerlingen leerden ook wat zij zélf kunnen bijdragen aan een duurzame toekomst.

De zonnepanelen op de school zijn een initiatief van schoolbestuur Quadraam, dat al zijn gebouwen van zonnepanelen voorziet. Het team van Symbion zag het meteen als een ideale aanleiding om extra in te zetten op duurzaamheid. Dus werd docent Carin Witjes als coördinator aangesteld en werd contact opgenomen met Slim Opgewekt, een organisatie die scholen bij het verduurzamen ondersteunt met onder meer lesprogramma's en workshops. Het resultaat was een volledige duurzaamheidsweek en dus niet slechts enkele losse lessen en activiteiten.

Tijdens de week waren er twee speerpunten: kennis en bewustwording. Carin Witjes: "We hebben het thema duurzaamheid zoveel mogelijk laten terugkomen in de reguliere lessen. Bijvoorbeeld afvalscheiding bij wereldoriëntatie en energiegebruik bij rekenen. En techniek had een leskist over zonnepanelen." Bewustwording kreeg handen en voeten door de leerlingen praktische tips te geven over hoe ze zelf duurzaam bezig kunnen zijn. "Dan moet je denken aan dingen als korter douchen, je eigen drinkflesje meenemen, je mobiel op accubesparing zetten en op de fiets naar school komen", vertelt Carin Witjes.

Om het thema voor de leerlingen leuker te maken, werd veel gebruikgemaakt van quizjes (onder andere Ren je rot!) en spelvormen. Ook waren er workshops. Zo gingen de leerlingen een filmpje over duurzaamheid maken, waarbij ze zelf fungeerden als regisseur, cameraman/vrouw, acteur of scriptschrijver. Verder voerden zij een klimaatdebat in de klas en bedachten zij manieren waarop bepaalde beroepen duurzamer kunnen worden, zoals hoe glazenwassers en schoonmakers minder water kunnen gebruiken.

Volgens Carin Witjes viel de duurzaamheidsweek in goede aarde bij de leerlingen: "We hebben ervoor gezorgd dat ze vooral ook praktisch aan de slag konden. We zijn immers niet voor niets een school voor praktijkonderwijs." Het belangrijkste doel van het onderwijs op Symbion is leerlingen goed voorbereiden op de arbeidsmarkt.

Meer berichten