V.l.n.r. Johannes Goossen, Hans Stam, Martine Reesink en Esther van Hummel.
V.l.n.r. Johannes Goossen, Hans Stam, Martine Reesink en Esther van Hummel.

Best lastig met scootmobiel

Op uitnodiging van Martine Reesink en Esther van Hummel testten wethouder Johannes Goossen en Hans Stam (bij de verkiezingen nummer 3 op de CDA-lijst) de toegankelijkheid van Duiven voor mensen in een rolstoel of scootmobiel. Daar werden ze niet echt blij van.

Martine Reesink (45) heeft de erfelijke bindweefselaandoening HMS/EDS. Bewegen kost haar veel inspanning en zorgt voor zenuwpijn. Heel veel uren per dag brengt ze liggend door. Als ze eruit wil is ze aangewezen op haar rolstoel. Esther van Hummel lijdt aan multiple sclerose (MS) en beweegt zich voort met behulp van een scootmobiel. In het dagelijks leven ervaren beiden veel problemen op straat en rond de toegankelijkheid van gebouwen. Zélfs bij redelijk nieuwe gebouwen, zoals sportcentrum Triominos. Martine: "Wij vinden dat er meer rekening gehouden moet worden met mensen die zich niet lopend kunnen voortbewegen. Om dat aan de politiek duidelijk te maken hebben we ze uitgenodigd voor een gezamenlijk rondje door het dorp."

Sportief als ze zijn aanvaardden Johannes Goossen en Hans Stam de uitnodiging. Ze kwamen van een koude kermis thuis. Martine Reesink: "Aan het eind van de rit deelden ze onze verbazing over de gebrekkige voorzieningen. Vluchtheuvels, stoepranden en kuilen in de weg; het lijkt in een rolstoel of scootmobiel soms wel of je gelanceerd wordt. Veel winkels in het centrum zijn ook slecht toegankelijk. Deuren die naar buiten opendraaien bijvoorbeeld. Voor ons is dat onhandig. Als je alleen bent kom je er gewoon niet in, terwijl wij ook het liefst zelfstandig zijn."

Sportcentrum Triominos spant volgens Martine Reesink en Esther van Hummel de kroon. "De draaideur zit altijd dicht, waardoor je iemand nodig hebt die de gewone deur voor je opent. En er is wel een invalidentoilet, maar over de plaats waar dat is gemaakt is niet goed nagedacht. Ergens ver weg in een hoekje. Je moet eerst drie deuren met een dranger door voor je er bent."

Ze verwachten niet dat alle toegankelijkheidsproblemen binnen nu en een paar maanden worden opgelost. Wel dat er meer rekening mee gehouden gaat worden. Martine: "Alle kleine beetjes helpen, maar in eerste instantie gaat het ons erom dat de denkwijze verandert. Van daaruit komen we vanzelf verder."

Martine Reesink, die zichzelf 'een kneus' noemt ('Een beetje zelfspot kan geen kwaad'), wil niet zielig gevonden worden. "Fysiek kan ik weinig, dat is een feit. Maar mentaal is het een ander verhaal. In een samenleving als die van ons moet gewoon meer rekening worden gehouden met mensen met een beperking."

Daar zijn nu ook Johannes Goossen en Hans Stam van overtuigd.

Meer berichten